söndag 6 januari 2013

Att misslyckas S.M.A.R.T.

Jag kom att tänka på det jag skriver om nedan när jag slöade med ett Suduko. Utan att tänka på det börjar jag alltid med det svåraste först. Så har jag alltid gjort. I lågstadiet om vi fick en ny bok i matte så slog jag upp sista sidan och kollade om jag kunde räkna den. Det kunde jag oftast. Då kunde jag ha fortsatt med nästa nivå. Men så var det aldrig. Detta synsätt har jag fått känslan av är på kant med stora delar av omvärlden. Det är bakvänt. Men ju äldre jag blir ju mer bevis får jag ju på att det är ett mycket bra sätt att klara av livet på. Inbäddat i att våga prova det svåraste först är att man också vågar misslyckas.
Det är inne med mål nuförtiden. Eller det har varit på tapeten väldigt länge nu. Mina betyg har alltid varit målinriktade. Iallafall i Sverige. Inom företagskulturen här i England är det också modernt och viktigt med mål. Inte vilka mål som helst. Smarta mål. S.M.A.R.T. står för:

S - Specific
M - Measurable
A - Achievable
R - Realistic
T - Time-bound

Jag har ända sedan högstadiet när de nya betygen introducerades aldrig riktigt köpt det här med målen. Det finns saker som det är bra för, till exempel om man ska planera en resa:

S - ett specifikt mål, säg Paris
M - mätbart, jo det går att mätta om man lyckas eftersom man antingen kommer dit eller inte
A - accepterat översätts detta tydligen med på svenska. Redan här blir det lite lulligt.
R - realistiskt, jo men det känns inte helt galet med en Paris-resa.
T - tidssatt, när ska man åka, hur länge.

Men nästan allting annat är alldeles för komplext för att kunna delas in på det här viset. Alltför mycket kan hända på vägen, som kanske faktiskt gör utgången bättre men man missar för att man håller fast vid sitt mål.

Men det är inte egentligen detta jag har svårt för, många har redan påpekat just ovanstående. Det som knorrar för mej är R:et. Inbyggt i hela modellen är att man inte ska sätta för höga mål, för om man då misslyckas så förlorar man motivation att sätta några mål alls. Man ska sätta små mål som man vet att man kan klara. Det håller jag inte med om! Varför skulle det vara så farligt att misslyckas?

Mitt motto är att det är värt att prova. Jag säger det ofta, inte minst i min yrkesroll. Och i det lilla, som på bilden med Suduku. Man kan börja från början och känna sej glad och stolt att man klarar alla lätta, och alla medel, och alla svåra, och till slut de mycket svåra. Eller så börjar man med det svåraste, som kanske inte alls kommer gå vägen, men då kan man prova det näst svåraste. Att våga misslyckas sparar både tid och kraft. Det är så man får nya ideer och utvecklas. Man harvar inte i det gamla för att känna sej säker.

Hur vet man vad som är realistiskt? Det är gränser redan i det begreppet.

Jag vet inte om det är nåt särskilt svenskt med det där att börja i rätt ände, från början. Inget svingande i matteböckerna. Det var Prins Daniel som sa, i Året med Kungafamiljen, att man är särskilt rädd för att misslyckas i Sverige. Det kan han mycket väl ha rätt i. Rädd för att gifta sej med det högsta hönset, var han inte heller. En god förebild, tycker jag.


6 kommentarer:

Monica sa...

Oerhört bra skrivet och insiktsfullt. Och innan jag såg prins Daniel nämnas i din text så tänkte jag också på det han sa:-). Jag tänkte även på att en hel del blir misstyckta av att han sa så. Och där gjorde jag ett eget adjektiv av verbet misstycka;-).

Steel City Anna sa...

Mamma: Prins Daniel har tänkt en del, det märker man :)

annannan sa...

Det där beror ju väldigt mycket på
a) vad man betraktar som realistiskt och
b) hur bra man kan hantera misslyckanden.

Det är viktigt att skilja på orealistiskt och ambitiöst, och på slutmål och delmål. Det som gjorde att jag vid 40 års ålder äntligen kom över tröskeln till att sticka kläder, något jag velat sedan jag var elva och försökt med ojämna mellanrum hela tiden sedan dess, var att jag till sist insåg vad som var lagom svårt för att jag skulle kunna genomföra det.

Det som är lite svårare än man är alldeles säker på att klara av behöver man ju inte nödvändigtvis klassificera som orealistiskt. Men att tro att man ska vinna melodifestivalen utan att kunna ta en ton, det är liksom missriktad optimism. Om inte man kanaliserar den via sånglektioner.

Tycker jag.

Steel City Anna sa...

annannan: Det gick ju riktigt bra för Ranelid i Melodifestivalen å andra sidan :) Jag tycker också att målen kan fungera om det handlar om något praktiskt som att sticka eller åka till Paris, måla om huset eller så. Men att hitta sitt drömjobb till exempel, det kan ju vara något helt orealistiskt, som ändå kan fungera. Så länge man kan risk-utvärdera någorlunda vettigt är det värt att prova.

annannan sa...

Just nu ser jag nog "mätbart" som det mest problematiska, eftersom så mycket viktigt i livet inte är mätbart. Funderar över det i mitt eget yrke just nu. Ska läsa den här och kanske återkomma.

http://repub.eur.nl/res/pub/1577/BSK074.pdf

Steel City Anna sa...

Intressant artikel!