måndag 7 januari 2013

Den sista julmaten

Ikeas Janssons och prinskorv samt de sista av mina egna köttbullar fick avsluta julmatsorgien i helgen. Lite creme fraiche, caviar och saltgurka blev det också. Tunna skivor saltgurka är bland det godaste jag vet. Ikeas Janssons var extremt salt och hade stora gråa fiskbitar i som inte alls såg ut som ansjovis. Svensk anjovis, som inte är anchovies har jag lärt mej, måste importeras till nästa jul. Kanske det kan komma ett lager i en blå låda från mor?



5 kommentarer:

Monica sa...

Det är märkligt med den salta maten på Ikea, (jul-midsommarbordet de har), den är enormt salt, man törstar som i öknen efteråt:-). Ja ansjovis ska väl kunna exporteras:-).

annannan sa...

Rätt sorts ansjovis för Jansson finns på IKEA. Jag ska se efter i kväll när jag åker dit vad de har.

Jansson är en rätt där man i rationalitetens och kostnadsbesparandets namn kan sänka kvaliteten rejält, varför man inte ska köpa den färdig.

Gäller att ha rätt sorts fisk som smälter, lagom finskuren potatis (den som ligger ovanpå ska bli knaprig, den som är inuti ska bli mjuk - jag brukar tillåta mig att maskinriva den inuti men allt annat än handskuren till det översta lagret blir obra) och lök som har frästs MJUK i smör innan det blandas i. Varva lager enligt recept, låt en eller två skedar spad (men INTE MER, då blir det salt) blandas i grädden som du häller över. Grädda. Ha en orgie över doften i köket. Ät.

Steel City Anna sa...

Mamma: Ja, det har jag också tänkt på. Salt döljer ju en hel del andra smaker dock :)

Annannan: Jag gjorde Janssons utan ansjovis men det blev inte riktigt samma sak. Hittade ingen på IKEA här men det kanske finns ibland, det vore bra i så fall. Jag köpte anchovies och förstod att det inte är ansjovis, och att ansjovis egentligen är sill, först efteråt.

Förra året tyckte jag att IKEAs färdiga Janssons var helt OK, då hann jag inte laga särskilt mycket mat. Men nu var den bara salt, trots uppiffning med mer grädde och smör. Och läskiga stora gråa bitar i, klart misstänkt :)

Steel City Anna sa...

Mamma: Ja, det har jag också tänkt på. Salt döljer ju en hel del andra smaker dock :)

Annannan: Jag gjorde Janssons utan ansjovis men det blev inte riktigt samma sak. Hittade ingen på IKEA här men det kanske finns ibland, det vore bra i så fall. Jag köpte anchovies och förstod att det inte är ansjovis, och att ansjovis egentligen är sill, först efteråt.

Förra året tyckte jag att IKEAs färdiga Janssons var helt OK, då hann jag inte laga särskilt mycket mat. Men nu var den bara salt, trots uppiffning med mer grädde och smör. Och läskiga stora gråa bitar i, klart misstänkt :)

annannan sa...

Det finns skarpsill på IKEA: http://www.ikea.com/ms/sv_SE/restaurang/50201647.html

Det är vad "svensk ansjovis" är. Men det är inte bara ursprungsfisken som gör det utan också kryddningen. Jag har aldrig köpt den här så jag vet inte hur den är. Igår när jag kom så långt som till matbutiken befann jag mig i ett lätt apatiskt tillstånd och lyckades inte studera situationen närmare.

Jag brukar faktiskt göra Jansson på matjessill, som har rätt kryddning. Det man behöver tänka på är att skära den i mindre bitar så att man kan fördela den jämt bland potatisen och löken.

Det blir kanske inte riktigt riktigt detsamma, men väldigt mycket mera så än utan fisk eller färdigköpt!