söndag 28 januari 2018

'Di där fettboullarne jag har utanför fönstret till smoufoglerne, di koster nou mera på ett eur än all den mat jau å Margetreite äter tesammans'

Käre Ingvar,

Jag är så stolt varje gång jag går in i dina gigantiska blågula plåtlådor. Jag älskar att i alla bokhyllor finns det svenska böcker. Jag älskar namnen på era produkter och att äta korv efter att ha köpt orimligt många värmeljus, som är de bästa, och någon liten byrå och sängkläder och servetter och kuddar.

Jag älskar köttbullarna i restaurangen och jag kan nästan förlåta att man måste betala 50 pence extra för ärtorna, jag menar ju att de är en viktig del av själva anrättningen. Jag tycker att du var en äkta demokrat, en sann människokännare som gjorde något faktiskt revolutionerande för alla samhällsklasser. Varför ska man ha fula möbler bara för att man har lite pengar, när det går att producera snyggt och billigt? Mitt studenthem var fullt av IKEA och min lilla lya nu likaså.

Det ska dras upp förstås, om ditt förflutna, men att lära sej av sina misstag och gå framåt är nog bland det smartaste man kan göra.

Tack Ingvar för alla jular du räddat och även för väldens obekvämaste bäddsoffa, som trots allt får mej att le och ful är den inte heller.








10 kommentarer:

Monet sa...

IKEA blir också viktigare är man bor utomlands. En tydlig markering av det blå-gula svenska. Man känner sig plötsligt hemma bland de svenska kuddnamnen och sill och köttbullar på IKEA Food. Stolt över att förknippas med detta svenska mirakel som alla, precis alla vet är synonymt med Sverige!

Steel City Anna sa...

Monet: ja, det är verkligen jag också, stolt över ikea. Det är en liten bit av hemma. Att en karl från Småland kan bygga ett sådant här imperium, det visar att allt är möjligt :)

Monica sa...

Jag tycker att det känns att han inte är med längre fysiskt i alla fall. Vilket liv och vilken unik människa! En person som varit med hela barndomen även om vi inte hade Ikeamöbler:-) men idag är det så intressant att se 50-talet och framåt, alla tidsperioder och mycket var väldigt både praktiskt och snyggt och det viktigaste av allt kanske, överkomligt i pris för de flesta. Och idag finns mycket fint där och alltid roligt att titta, just att de bygger så fina miljöer, älskar torpet:-)

Och han har gjort mest antagligen för Sverige, läste om länder som är stängda mer eller mindre, att det fanns entreprenörer där som på något sätt ändå fick in Ikeamöbler och så gjorde de ett eget litet Ikeamöbelhus med dem. Var inte helt okey egentligen men det var vad de kunde göra. Och är ju otroligt att det finns över hela världen, bara det att det finns ett stort på Lanzarote, trodde jag verkligen inte:-). Idag utgår en del program på TV och det visas Ingvar istället.

Steel City Anna sa...

Mamma: hade gärnat tittat på program om Ingvar. Här är det inte riktigt nån som förstår sej på min sorg. Men 91 år är en aktningsvärd ålder! Det var väldigt roligt med ikea på lanzarote :)

Elisabet. sa...

Instämmer i precis allt. Och det kändes dessutom som om det var en nära bekant som gått bort. Dessutom var han så otroligt lik Gösta, pv:s morbror.

Steel City Anna sa...

Elisabet: precis, visst är det konstigt!

Annika sa...

Visst, vad har IKEA inte betytt, och betyder, för oss som bor utomlands. Som du säger, bara ljusen!! Numera köper jag inte deras värmeljus, men däremot kronljusen (BÄST!!) värmeljusen hittar jag bättre på annat håll. MEN allt annat!! Påslakan!! Kuddar!! Möbler! Lampor!!
OCH så en del mat, men den är ju inte heller vad den varit, tyvärr. Swede Shop var sååå mkt bättre förr.
MEN, jag är superglad att jag har två Ikeor inom bra avstånd. HURRA för det!! Och visst känns det som att man åker till Moderskeppet när man åker dit!!
IK död kom väl inte som ngn större chock för mig, det kan jag inte säga. MEN en stor man var det!!

Steel City Anna sa...

Annika: ja, maten är inte vad den har varit men man blir ju tacksam för så lite :) och detta att det känns som hemma. Det är så himla fint. Jag kände faktiskt för att åka till IKEA när jag nåddes av nyheten, men sansade mej :)

Anne-Marie sa...

Ser nu att du också skrivit om IKEA och Ingvar. Jag varken hann eller orkade vara i bloggvärlden den gångna veckan.
Ja, nog var han en person som förändrade världen på vissa sätt.

Steel City Anna sa...

Anne-Marie: det var kul att läsa hos dej! Du har ett lite mer sobert förhållningssätt kanske till ikea :) Jag är helt och hållet ikeafrälst :)