söndag 24 februari 2013

Pingviner och raggsockor

Det är kallt idag, känns som vinter igen. I vårt 16-gradiga vardagsrum har jag kurat ner mej i fåtöljen i full mundering med plädar och raggsockor, heta kannor med te och tända ljus och suttit och tittat på det snöblandade regnet utanför medan skymningen faller. Just nu visas den intressanta dokumentären "Penguins - Spy in the huddle" på BBC 1. Den innehåller alla känslor - från ystert skuttande i havet till två pingvinväninnor som sörjer sin lilla unge som hittas ihjälfrusen på isen. Förgäves försöker de värma den, och när det inte går, kastar de huvudena bakåt och skriker. Kärlek finns det också, och svårigheter att släppa taget både för mamma och pappa Pingvin, när de turas om att ta hand om ägget och senare ungen så att den andra kan hämta mat. När partnern kommer tillbaka har de svårt att byta plats, trots att hungern måste vara enorm efter att ha stått ihopkurad i den arktiska vintern under långa perioder. När ungarna är lite större och kan gå själva råkar en liten dunig en gå vilse och hittar inte mamma. Den skakar av köld i snön men historien slutar lyckligt och mamma kommer till slut. En helt fantastisk serie i tre delar, jag hoppas den kommer sändas i Sverige.



Det har varit en lugn och skön dag. Vaknade ganska sent. Lagade en ordentlig engelsk frukost med tjocka skivor bacon, ägg och fried bread. Tappade upp ett bad men det var så kallt att vattnet höll temperaturen i en fem minuter sådär. Siktar på en tidig kväll.

3 kommentarer:

Monica sa...

Ja hoppas den kommer hit också. Pingvinerna har så många likheter med människan, hur vi tar hand om familjen. Nu väntar Afrika, handlar om savannen i detta avsnitt.

Monica sa...

Åh de är så fina! Och vad intressant det är att se!

Steel City Anna sa...

Pingvinungarna är otroligt söta. Tycker ungen som ska lära sej att gå men lägger sej bakofram är väldigt rolig :)