lördag 29 november 2008

Skapelsen!


Ja, sa har blev det alltsa, pepparkaksbakandet. Och det blev inte sa Rudolfhysteriskt, endast en smarre brannblasa pa lillfingret av det smalta sockret. Ca 6 timmar tog det, och da hann jag gora den lilla lilla stugan, 250 bockar, gummor, gubbar, grisar, stjarnor och hjartan samt 5 upphangningshjartan och sa kristyren och dekorerandet. Jag blev mest nojd med de sma ponnysarna! Utan att riktigt tanka pa det sa gick kristyren till stugan och sladen i svenska flaggans farger ... Det var det dar med hemlangtan ja. Jag blev riktigt nojd med ekipaget, visst ser det ut som att de stretar fram i motvind i snon?

Jag rekommenderar alla som anda ska baka pepparkakor att testa att gora egen deg! Det ar valdigt enkelt, det jobbiga ar att baka ut den, och ska man anda gora det jobbet kan man ju se till att pepparkakorna atminstone kommer smaka riktigt gott. Degen rors enkelt ihop med forst rumsvarmt smor, sirap och socker, sedan kryddorna och bikarbonaten, sist vattnet och mjolet. I en del recept ska det vara mjolk, jag tycker det blir bast med vatten. En sa enkel deg som mojligt alltsa, sen beror det pa teknik nar det galler kavlande och graddande hur bra resultatet blir! Lat degen vila over natten i kylen, sen kan den sta dar i veckor och man kan baka ut lite kakor i taget om man vill (sjalv foredrar jag ett enda stort projekt sa e det overstokat sen). Jag har alltid extra kryddor i mot vad det star i receptet. Tank pa att ha extra mycket mjol i till kakor som ska sta framme som dekoration sa att de inte mjuknar. Kakor att ata mar bast av sa lite mjol som mojligt. Lycka till!

Mor Anna




6 kommentarer:

Isabell sa...

Vad duktigt. Ponnyisarna ser ju jatte sota ut, med sledar och allt (sager man sa...?) Maste gora mitt hus snart ocksa. Har inte kopt ett an. Men det ar ju dags nu. Far se om jag far andan ur vagnen idag.

Anonym sa...

Hej Anna, vad mycket fint du har gjort och pepparkakorna ser jättegoda ut, vi får nöja oss med Nygårds, de var bäst i test;- stod det. Men pepparkaksbaket och tipsen du skriver stämmer bra, extra kryddor, så lite mjöl som möjligt m m om de inte är till dekoration. Pappa undrar hur du hinner allt. Vi började adventsfirandet med konserten i Blå Hallen ikväll, var vackert på alla sätt och nu lite smått och gott hemma, Petes choklad är underbar. Har adventsvackert och pyntat med stjärnor, ljusstakar och mycket blommor. Imorgon ska vi sätta upp istappsslingan på balkongen och kanske Mikaela kommer. Puss och kram mamma

Nanna sa...

Helt jäkla underbart fantastiskt! Anna - din släde är ju superb...hahaha...jag vill vara Santa!
pöss pepparkaksgumman!

ps. kommer ihåg när min syrra bodde hemma hos oss och gjorde pepparkaksdeg. det kanske var typ halva batchen kvar nästa dag för ALLA gick och nallade.
ds

Anonym sa...

Åh så fint Anna, du är så duktig! Jag ska baka bröd imorrn, det har ju ALDRIG hänt i mitt kök förut. Usch det verkat alltså som din pysselhybris smittar... puss ;)

Anonym sa...

Ojoj, vilka fina manar på ponnysarna! =)

Anonym sa...

Påhittigt! :)