tisdag 11 november 2008

Konsten att komma i tid

Detta ar nagonting ganska komplicerat. For det forsta ar konsten att komma i tid nagonting som beror flera omraden: god uppfostran, respekt, kultur, oforutsedda handelser som gor det svart att planera (typ trafik), arbete (ok att komma fem i eller fem over? Kanske flexa helt och hallet?) och disciplin.

I tonaren kom jag ofta for sent. Jag var for omotiverad, trott och kande liksom inte att jag missade nat sarskilt. Detta varade fram till forsta aret pa universitetet, nar jag till slut pa grund av alla bussar, tunnelbanor och pendeltag fick inse att jag var tvungen att aka JATTETIDIGT for att overhuvudtaget ha en chans att komma i tid. Sa hade det val ocksa kanske nagot med mognad att gora och en okad respekt for mina studier.

Sen nar jag flyttade till England inleddes en period nar jag borjade komma fanigt mycket for tidigt. Till en borjan berodde detta pa en forvirring med den engelska klockan, eftersom half four betyder halv fem, 16.30, och inte den direkta oversattningen half four=halv fyra. Detta ledde till att jag stundom var en hel timme for tidig! Det ar ganska fa engelsman som sager det mer tydliga half PAST four, forutom jag sjalv da. Sen blev det lite av en grej att vara tidig, folk liksom forvantade sej det och det hangde nog ihop med forestallningarna om den pliktrogne svensken.

Men nu har jag lyckats med konsten att komma EXAKT i tid, inte forsent, inte for tidigt, prick, vilken pa engelska heter half four sharp, eller bang on half four. Jag ar valdigt stolt over detta.

Hur viktigt ar det att komma i tid? I mitt jobb ar det extra viktigt eftersom jag jobbar med folk som ar autistiska och far panik om inte tider foljs som forvantat. Men i samhallet, iallafall i Norden och England, sa ar det god respekt och viktigt att komma i tid.

Ar det skillnad pa att komma i tid pa jobbet och nar man traffar vanner privat? Varfor i sa fall?

3 kommentarer:

Nanna sa...

Här är jag ett skitdåligt exempel på den tidspassande svensken.

Jag är ofta sen...eller så är det bara som folk tror.

Jag kommer aldrig sent till skolan (om inte kommunikationen kajkat ur).

Jag kommer mycket sällan försent till möten men jag kommer inte jättetidigt utan brukar komma dit precis när det ska börja.

När jag möter kompisar så brukar jag faktiskt vara i tid också, men det är här jag ibland kan missa. Säg att en av fyra träffar är fem minuter sen. Det är ändå bra för en människa som själv tror att hon alltid är försenad!

Det här kanske är en segdragen personlig myt i själva verket - vi som någon gång varit notoriskt sena (i mitt fall främst under högstadiet) blir för alltid förpassade till den försenade fåran?

Ja, förutom dem som flyttat långt förstås och som därigenom kan sudda ut vissa förutfattade meningar om sig själva... ;-)

kramar!
ps. idag blev jag försenad till skolan...inte bra. Det leder till att jag inte åker dit alls. så kan det gå. ds

Isabell sa...

na, vi har nog inte vallmoblomman for krigsveteranerna har.

Jag gjorde en advents ljusstake i helgen. Finns bild i min blogg. Nedanfor jordbavnings inlagget, postade dem lite i fel ordning.

Nanna sa...

Hej A!
Jag antar att du redan gjort det här men jag skickar ändå med hur jag själv har gjort...

1. Inställningar
2. Kommentarer
3. Längst ner skriver du in din mailadress.

Jag får alla kommentarer som görs på min blogg, men kan inte se om någon annan kommenterar ett inlägg på ex. din blogg.

Stora kramen!
N