måndag 24 november 2008

Konsten att aka buss

Sheffield ar en valdigt backig stad. Idag har jag akt upp till stadsdelen Crookes, som verkligen ligger pa ett berg. Effekten av detta blir att bussarna gar tomma nerfor berget in till stan, men ar knokfulla uppfor berget hem ifran stan. Det ar helt ohyggligt jobbigt att aka dessa bussar. Jag har avhandlat problemet Engelsk Buss forr pa bloggen men kvallens upplevelser kraver en extra gnallsession.

Projekt Buss (uppfor ett berg)
Forberedelse: Ha information vart bussen gar och vilken tid, eftersom denna vasentliga information ofta inte finns pa busshallplatsen. Observera att bussen anda inte kommer att komma i tid.
1. Ha reflexer pa dej overallt (finns ej att kopa i England vad jag sett, om man inte vill ha en hel reflexdress pa sej vilket kan kannas aningen overdrivet). Annars kor bussen bara forbi i morkret. (Har hant alltfor manga ganger for att tontfaktorn med reflex ska kannas helt ok.)
2. Vinka till bussen. Ut med hela armen. Sluta ej forran bussen stannat och oppnat dorrarna. Se till att anvanda ratt styrka pa glasogon om narsynt sa att man hinner vinka till bussen i tid.
3. Var uppmarksam eftersom en annan buss latt kan slinka forbi den buss som rakat stanna pa hallplatsen (som man inte vill aka med). Kraver att man springer forbi stillastaende buss och gar ut i gatan och vinkar till den buss man vill ha.
4. Iaktta och respektera det engelska kosystemet. Exempel: Du ser din buss komma bakom de tva andra bussarna som stannat vid busshallplatsen. Du koar med tre stycken pensionarer. Du ar den enda som kan hejda bussen i tid och rusar darmed ut i gatan och vinkar och sager till bussen att stanna och vanta pa pensionarerna, som ska ga pa FORE dej och i den ordning de anlant till busshallplatsen.
5. Halsa och tacka busschaufforen for biljetten.
6. Trang dej forbi genom gangen dar det star engelska ungdomar for att det e tufft att sta i gangen och ocoolt att sitta. Mycket irriterande eftersom engelska bussar bara har en enda oppning for bade av och pastigning, den vid chauforren (beror detta pa att folk bara ar arliga i Sverige och betalar fast busschauforren missat en stiga pa? fast hur manga ganger har man inte sett folk stiga pa och ropa 'barnvagn! gratis!' fast det helt sakert bara ar matkassar i den). Barnvagnar, rullstolar och rullatorer ska in och ut har och genom och forbi och fram mellan Vicky Pollardsarna vid gangen. Forsok hitta en plats. Le mot den du satter dej bredvid (dom kan dessutom borja prata med dej utan att vara paverkade av olaglig substans). Varning: Folk kan valja att satta sej bredvid dej aven om det finns helt lediga 2sitsare runt omkring. Det ar inte farligt.
7. Plinga OCH ga och stall dej vid busschauforren (knola dej ut genom gangen av tonaringar) infor avstigandet; plingar man bara antar chaufforen bara att man plingat av misstag och kor forbi. Lesson learnt the hard way. Utveckla balansformaga att ga och trangas samtidigt som bussen stannar tvart och girar. Sag 'sorry' hela tiden.
8. Nar du gar av, sag 'thank you' eller 'ta' eller 'cheers' till chaufforen for den underbara resan.
Notera: Det finns fler bilar an vagar i England sa en 15 minuters promenad kan med buss ta flera timmar.

Jag gick naturligtvis hem nerfor backen, och funderade pa saker som varfor man inte kan fa nerforsbacke pa lopband och om det gar att ga baklanges at fel hall i uppforsbacke pa lopband och om det kanns som nerfor da och hur dumt det skulle se ut.

Inga kommentarer: