Friday, 24 July 2015

Mums!

När jag bakat hittills åt folk som inte äter gluten av olika anledningar så har jag aldrig blivit riktigt nöjd. Tycker att det blir en lite konstig smak, papprigt! Och alldeles för sött, det finns liksom inget som väger emot det söta utan vetemjölet. Men så gjorde jag muffins på 100g malen mandel, 2 ägg, bara en aning socker (mandeln är söt i sej), solrosolja (för att få det också laktosfritt), en nypa bakpulver (tar alltid mycket mindre än vad det står i de flesta recept för jag avskyr den där beska bismaken, istället vispar jag ägg och socker för glatta livet så det blir superpösigt och vänder oerhört försiktigt ner de andra ingredienserna) och runt en matsked av en glutenfri mjölmix. Det blev så himla gott! Och lite nyttigare än vetemjölsvarianten, inbillar jag mej. Så jag åt två på en gång ... Dekorerade sen med glasyr och hallon men det hann jag aldrig fota. Ett betyg så gott som något!


5 comments:

Ruta Ett said...

Mandelmjöl är något jag upptäckt sedan jag började äta lchf! Så mycket gott man kan göra med mandel. Det hade jag ingen aning om, men jag äter det inte för ofta eftersom det innehåller en aning för många kolhydrater för mig!
Det finns ju hur många fina recept som helst om man googlar lchf-reept! Jag har t.o.m. bakat hyfsade bullar, både kanelbullar och fastlagsbullar med mandelmjöl. Kokosmjöl går också bra att använda.

Monica said...

Såna får du gärna göra igen, intressant att smaka en variant med mandelmjöl, jag bakar allt på dinkel och det blir bra med, har tur med gäster som inte är "allergiska" mot allt, har ju sett de verkliga sjukdomsfallen eftersom jag arbetade inom allergidiagnostiken på Ackis, det gällde barn som vi analyserade precis allt på, en del kunde dricka vatten och äta älgkött bara under flera år. De fick andningsstillestånd när föräldrarna blandat ihop de diskade grytorna men som hade fisklukt kvar. Och vilken mardröm skoltiden var för dem. När de blev äldre och fått behandlingar, det var mycket på forskningsstadiet ännu, blev de sakta bättre och kunde ta till sig näring.

Steel City Anna said...

Mamma: allergier ar jobbiga, inte minst for att man maste kunna lita pa folk & det kan man ofta inte.

Ruta ett: ja det ar en balansgang. Inte alltid latt att veta vad som ar nyttigast for kroppen. Mandelmjol ska jag iallafall anvanda mer, mest for att det var gott :)

Trillingnöten said...

Ja, det är inte lätt att göra om recept så där! Och så är man ju van att det ska smaka på ett visst sätt :) Men det lätt gott och lätt det receptet du testade nu!

Steel City Anna said...

Trillingnöten: ja, verkligen, det är svårt att ställa om sej, tycker framförallt inte om när det smakar för sött och jag vill ha en viss tyngd i bullar och muffins. Men det blev det med mandel.