tisdag 21 juli 2015

En enda pion men en oerhörd mängd får

En ledig tisdag med regn hängande i luften och dallrande hetta precis vid nästippen, vad ska man göra med en sådan dag? Eftersom jag bor så nära Peak District och slottet Chatsworth där man kan gå in om det där regnet nu skulle göra slag i saken och börja, och jag dessutom längtat sen det senaste besöket att se pionerna som bara var knoppar då, så var det dit jag begav mej helt enkelt. Nu var där bara en ynka pion kvar, men det fanns förstås en massa annat att se.


Det är roligt bara med den helt otroliga mängden får med nu stora lamm som ofta står på vägarna och glor och blir tutade på, då skuttar de bara lite och springer nåt steg åt olika håll, och det tar sin lilla tid att komma fram. Från en höjd i slottets park såg det ut som vitt ulligt strössel över ängarna.

Fårströssel i mitten
Jag gick en guidad tur som skulle vara en timme men blev två, det är första gången jag gjort det fast jag varit här så många gånger. Jag tyckte lite synd om guiderna för det var bara två intresserade när turen skulle börja. Sen kom jag och en gubbe, och en flock amerikaner som mest åt glass och duckade iväg efter första genomgången av olika rosor. Så vi var en liten trupp och vi hann mycket. Jag fick bland annat veta att Prins William bott i the Hunting Tower när han gjorde arbetspraktik på Chatsworth och att greven gärna ser att barn badar och leker i den långa trappan med rinnande vatten.

Man får alltså leka här, men familjemottot gäller antar jag!
Ormen, som är Chatsworth symbol, valdes för att den är ett så vist och försiktigt djur som väntar innan den slår till, och då uppfyller släktens motto Cavendo tutus - Safe through caution. Jag har verkligen aldrig tänkt på ormar på det sättet, mer ord som farlig och giftig som kommer upp.

Huvudet av en av alla ormsymboler, denna gjord av småsten bland plattorna utanför ett av växthusen
 En väldigt fin dag och regna gjorde det aldrig.

Fantastiskt gammat växthus och massor av rosor
Detta hade jag aldrig upptäckt utan guiden - det är ett vardagsrum med bord med duk, stolar och fåtöljer
Fåtöljerna
En trappa


Höst-tecken - äpplen på gång
Slottet gömt i grönska

Roligt namn!

2 kommentarer:

Monica sa...

Det är ett helt sagolikt ställe! Så vackert, intressant och spännande! Så fina foton!

Steel City Anna sa...

Verkligen glad att jag åkte hit idag!