fredag 18 april 2014

Långfredag 2014

Den längsta och mörkaste av dagar är egentligen den mest fylld av hopp - för då vänder det. Ljuset kommer. The darkest time is just one hour before dawn, som Johnny Cash sjunger.




Matteusevangeliet innehåller en av Bibelns allra vackraste meningar. Efter mörkret, döden, graven kommer livet igen, och Jesus säger jag är med er alla dagar intill tidens slut. Jag minns när jag var liten, och aldrig riktigt tog till mej det där med den bortrullade stenen och kroppen som var borta. Uppstånden. Nu när jag läser det igen, ser jag det på ett annat sätt. Det där löftet är ett fantastiskt löfte. Intill tidens slut. Det är vackert bara som det är, i sin omöjliga möjlighet. Vad vet vi egentligen om tiden? Ingenting. En ihoprullad skriftrulle av okänd längd som vecklar ut sej, som den viktorianska gravsymbolen. Men ljuset, det finns.

Good Friday, som det heter i England, är ett inte alls dumt namn.

2 kommentarer:

Monica sa...

Vad fint och insiktsfullt du skriver, nu behöver jag ingen prästpredikan, de som ofta kan prata sönder orden även om det finns fina undantag. Nu låter jag dina ord sjunka in och blir riktigt upplyft. Johnny Cash lyssnade vi till under långfredagsfrukosten, den nya skivan med inspelade men outgivna sånger som sonen John fann, han skriver förord till "Out among the stars", så bra och passar fint idag och Good Friday det har jag alltid gillat. Helgrått är det här idag men ljust inne;-), puss och kram

Steel City Anna sa...

Ska bli kul att lyssna på den! Här har det varit ännu en strålande varm vårdag. Vi har varit och tittat på lamm :)