lördag 29 oktober 2011

Ett slag för det engelska köket

Inte sällan har jag av andra hitflyttade europeer hört klagomål om det engelska traditionella köket och framförallt sortimentet av ostar. Ofta är det italienska och franska ostar som saknas, det är inte alls samma utbud som på kontinenten, säger de. Jag saknar förvisso prästost, men engelsk ost slår fransk alla gånger för mej. Äppelklyftor och små kuber av cheddar, det är inte alls dumt. Bättre än Brie och vindruvor!

6 kommentarer:

Trillingnöten sa...

Jag älskar cheddar och saknar det här i Sverige. Har inte riktigt hittat det jag vill ha här...

Elisabet. sa...

För att inte tala om Kvibille Cheddarost ..., producerad bara en bit härifrån ,-)

Monica sa...

En prästost ska nedpackas;-) annars är cheddar mycket god tycker jag med, blir lite omväxling för den äter jag sällan här.

Steel City Anna sa...

Trillingnöten: Cheddar är himla gott, särskilt den lagrade.

Elisabet: Den har jag inte provat :)

Mamma: En god ide :)

annannan sa...

Där slog du huvudet på spiken.

Jag tror att alla europeiska länder har sin egen fina osttradition och sina egna ostar som är värda att spridas över världen. Det är en sorglig missuppfattning att det bara är Frankrike och så på ett hörn Schweiz och Holland och Italien som får vara med.

Kvibille Cheddar är verkligen fantastisk. Annars är lagrad grevé det jag ser till att äta när jag är i Sverige.

Ett drömprojekt för mig vore att resa runt hela Europa och göra reportage om lokala ostar och deras respektive kor och bönder. Jag köper alltid lokala ostar om jag kan.

Och när jag var i Nottingham i våras hade jag äntligen tillfälle att köpa ost. Så nu har jag till sist smakat engelsk cheddar, och Stilton som jag bara hört talas om.

Steel City Anna sa...

Annannan: Jag måste säga att det är konstigt att inte svensk ost fått åtminstone liiite större genomslag utanför, ja, Sverige :) Här finns det alltid norsk Jarlsbergost att köpa, det gör jag ibland när jag vill ha annat än cheddar. Men som sagt, går man in i en engelsk ostbutik så finns det massvis av engelsk ost förutom cheddar också. Jag älskar ostsorter som blandas med tranbär t ex, som Wensleydale.

Vad roligt att du var i Nottingham, jag bev väldigt förtjust i den san förra året!