söndag 2 oktober 2011

Vem ska undervisa våra barn i framtiden?

Den frågan funderar jag över när jag läser den här artikeln. Och när jag ser dagens unga förstaårsstudenter som väller in till universiteten och studentlägenheterna gåendes bakom flyttlåde-kånkandes föräldrar (ganska gamla mammor och pappor har jag betraktat också, sånna som fick barn i 40-årsåldern, ja ibland har pappan käpp och ÄNDÅ är det han som kånkar) pillandes på sin telefon när de ska flytta in, ja då kommer också frågan "Vem ska ta hand om mej på hemmet" upp. I min yrkesroll ser jag också ofta den allra yngsta personalen orka allra minst. Man blir ju lite orolig. Ja, kanske blir det tvärtom mot vad man tror, att vi ska bli hundra år och allt det där, att vi istället alla stressat färdigt redan innan pensionen. Då kan man ju strunta i vård av gamla helt och hållet. Fortfarande i Europa finns det länder där medellivslängden är runt de 65. Tål att tänkas på.

4 kommentarer:

Monica sa...

Det där har jag tänkt på när jag ser studenterna flytta in, att föräldrarna kunde vara jag minst och ungen intill trendig och snoffsig, intressant att följa renoveringen av en lgh också som jag kunde, hur mamma ordnade och släpade och allt blev nytt och lilla damen stod på balkongen och tittade i sin mobil eller vad det är hela tiden. Och tänker tacksamt så fantastiskt duktiga ungdomar vi har begåvats med istället! Självständiga, självgående, företagsamma, väluppfostrade, vänliga, omtänksamma och så talangfulla! Är en gåva! Och vi säger lika här, vem ska orka arbeta på sjukhusen? De yngre klagar mest, har ont överallt och sjukgymnasttider inbokade medan 70-åringarna rings in och far runt hela Stockholm på vårdcentralerna och närsjukhusen, är en mycket konstig situation, men ALLA pensionärer efterfrågas igen på lab. Även lärare som gått i pension arbetar igen.

Steel City Anna sa...

Intressant att se hur det hela utvecklas. Ungdomen förstår jag mej inte på ;)

Trillingnöten sa...

Jag fasar...redan när jag läste var det folk som kom in på lärarutbildningen som hade usla betyg och var studietrött...jag hade kämpat som ett djur för att få bra betyg så jag skulle komma in på lärarprogrammet (hade hört att det var tufft att komma in och man måste ha höga medelbetyg). Well, första dagen jag var på universitetet och tittade runt i min studiegrupp så var det tre-fyra tjejer från min gymnasieskola som inte var direkt kända för att vara smarta. Det kändes lite ruttet faktiskt...de kanske är jättebra lärare, vad vet jag? Men just det där med att rekrytera de som är dedikerade, det är viktigt!

Steel City Anna sa...

Trillingnöten: Absolut, och dedikerade, det verkar det vara färre och färre som är, inte bara till läraryrket men till arbete överhuvudtaget.