torsdag 1 september 2011

Vad som är av vikt

Jag behövde visa mitt äktenskapsbevis för en ID-kontroll och grävde fram det lilla dokumentet som vi förvarar i denna söta lilla ask som var en gåva från kollegorna när vi gifte oss.
När jag tittade närmare på det såg jag att det står i en egen liten kolumn vad våra respektive fäder har för rang/yrke och vad de heter.
Kvinnorna som satte oss till världen nämns inte med så mycket som en initial en gång. Jag får väl vara glad för att jag själv fick vara med på ett hörn och skriva under, det hela hade ju kunnat vara en helt manlig uppgörelse, en transaktion, gubbe till gubbe. Jag googlade på hur ett svenskt vigselbevis ser ut och hittade denna bild, inga signaturer alls förutom vigselförrättarens verkar det som. Det är en intressant skillnad.

Ännu nöjdare är jag nu att jag inte gjorde som kronprinsessan, och blev överlämnad av min far. Vi gick in tillsammans, maken och jag, mot den engelska och katolska traditionen.

Det är mycket som jag tycker är vansinnigt konstigt även i den lilla närmaste världen men som ofta överses med eftersom det finns så mycket andra fruktansvärda saker som händer kvinnor, så att det faktum att en pappa är viktigare än en mamma på vigselbeviset kan ses som en bagatell. Jag är av den uppfattningen att allting hör samman och man måste vara alert helt enkelt. Så länge det finns män som Pastor Pimpsten så kommer vi aldrig särskilt långt och ibland måste man skratta åt det för att inte ramla ihop fullständigt. Tack och lov för vettiga galenskapare.

"Det finns ju inga vettiga argument egentligen, men nu är det så att jag är en tjurig åsna som har fått för mej detta en gång för alla".

6 kommentarer:

Monica sa...

Vad bra dom är, så mycket det finns, har glömt en del av allt de gjort:-).
Och så viktigt som du säger, allt hänger ihop. Hur man uppträder mot varandra i sin egen familj och vilken människosyn man har, ger effekt i det stora. Allt startar där. Med det menar jag också att små, väldigt små saker som folk säger äsch åt, är inga äsch utan viktigt att lägga märke till och lyfta fram.

Trillingnöten sa...

Ja, visst är det lustigt att kvinnorna fortfarande får en undanskymd plats i kyrkan. Man kunde ju tro att det efter så många år åtminstone skulle förändras...Tiderna förändras, men inte i kyrkan känns det som. Visst, man kanske inte ska spela dödsmetall och sånt i kyrkan, men lite moderniteter kan väl få smyga sig in :) Som moderns arbete te x :)

Steel City Anna sa...

Mamma: Ja, jag tror det är för mycket som vi överser med av ren vana.

Trillingnöten: Jag tycker att svenska kyrkan är ganska modern, ibland nästan för modern, men anglikanerna och påven är lite mer pimpsteniga :)

Cecilia N sa...

Jag har nog aldrig tittat på vårt vigselbevis, men det fick man ju vid vigseln, när ceremonin var över och innan vi gick ut.

Men jag minns att det skulle finnas två speciella vittnen, trots att det lilla kapellet var fullt. Och då valde vi att våra fäder skulle vara dem. Det var nåt som vi snabbt skulle besluta om dagen innan eller nåt.

Det där var för 23½ år sen. Jag vet inte hur det har ändrats sen dess.
(Vi är vigda enligt annan ordning än SvK.)

Steel City Anna sa...

Cecilia N: Det verkar som det inte alltid behövs vittnen i Sverige numera men jag är osäker.

Det är en liten procedur i England, detta med vigselbeviset och man skriver på det under själva vigseln, bruden, brudgummen och två vittnen, brudtärnan och best man, under musik, allt översett av två präster. Pappornas information hade prästen skrivit dit innan. Så de var inte vittnen, jag vet inte riktigt vad vitsen var att de skulle stå med och deras yrken är ju ännu intressantare vad de skulle tillföra.

Eftersom det inte finns ID-kort i England så är vigselbeviset ganska ofta efterfrågat som ID-handling tillsammans med pass eller körkort, och det är skrivet på fint grönt papper som man rullar ihop. Lite spännande.

Steel City Anna sa...

Läste på den kanske tillförlitliga sajten bröllopstorget.se "Två vittnen ska närvara vid vigseln. Namn och adress på dessa anges vid beställning av vigseln. Har inte brudparet egna vittnen kallas istället två kommunala tjänstemän.
Släkt och familj är godkända som vittnen både vad gäller ansökan och som vittnen vid akten. Vittnet måste dock vara fyllda 18 år. "
De kanske inte behöver skriva på vigselbeviset längre, det verkar inte så på den där bilden jag hittade.