söndag 3 januari 2010

"L'enfer, c'est les autres"

Ikväll börjar den sjunde och sista säsongen av Celebrity Big Brother på Channel 4. Det är ännu hemligt vilka som deltar. Förra året vann svenska Ulrika Jonsson, och bjöd på mycket underhållning tillsammans med osannolika Coolio, MiniMe och LaToya Jackson bland andra. Denna omgång sägs vara designad med flit till att skapa så mycket psykisk påfrestning som möjligt, men mycket begränsat personligt utrymme. Producenterna har haft Sartre-citatet "Helvetet är andra människor" i åtanke när de låtit bygga det nya Big Brother-huset.

Mycket trevligare verkar det då vara för våra svenska kändisdokusåpadeltagare i Stjärnorna på Slottet. De har stora egna rum och får vistas utomhus i frihet. Och ändå får det där citatet nytt liv när jag ser lördagens program. Och jag förstår mycket bättre vad det egentligen innebär. Inte bara att det är påfrestande att vara med andra människor. Eller att andra människor kan åsamka ett helvete i det egna livet. Utan att helvetet, som i Sartres pjäs är ett rum utan fönster och en dörr, som är låst, kan vara det oundvikliga dömandet av vår person, ifrån andra människor. När vi inte kan komma loss ifrån en dom så blir den inbegripen i vår tankevärld och i våra känslor om oss själva. Domaren och den bedömde använder samma verktyg för att berätta en historia om en person. Det kan inte med viljan styras. Vi kommer alltid att påverkas av vår omgivning och utav andra människor.

Våra kändisars samtal tog en intressant vändning när de utan anledning fördömde Ingmar Bergmans hela livsverk, som dessutom bekvämt nog är död och inte kan försvara sej. Han fick för många chanser. Han var inte alltid bra. Tänk, nog tror jag det finns större brott än så. Världen är inte rättvis. En del för 60 chanser att göra film, en del får ingen alls. Livet blir mycket enklare om man accepterar det. Om Bergman hade levt och hört denna dom så hade den inkapslats i hans bild av sej själv och kanske grumlat hans själ en aning.

Jag tänker då på ett annat citat, "Döm inte, så skall ni inte bli dömda". Och så var det det där med flisan och bjälken.

1 kommentar:

mamma sa...

Ja, det var intressant igår. Det där om Bergman, kommer inte ihåg hur det plötsligt dök upp mitt i alltihop och det var ju också en slags mobbning som de tycker kända personer får står ut med. Men tror den diskussionen var längre och började någon annanstans och så klipper TV in det så där lite konstigt för att få effekter.
Annars rörde det på sig lite igår i programmet. Blir kul att se de andra också.