söndag 11 december 2016

Annikas jullista

En bra lista kan jag sällan motstå. Här hos Annika finns en om julen. Riktigt lång i år! Nu får vi se hur många som kommer igenom till slutet ...Firar du jul hemma eller hos någon annan?
Det beror på hur jag jobbar. Men absolut hemma om jag är ledig. Det är över tio år sen nu som jag firade jul i Sverige. Men det räknar jag i så fall också som hemma!
 
Favoritglögg? Alkoholfri glögg?
Hoppar över glögg ... Det är en sån där grej som jag tyckte var viktig i början när jag flyttat hit, men sen insett att jag faktiskt knappt gillar.
 
Den allra finaste julmusiken?
Allt med Elvis, Johnny Cash ... Men kanske några av alla sånger vi sjunger till lucia? Så många vackra och lite ovanliga sånger då. Och så all folkmusik vi har.Egen pepparkaksdeg? Eller köper du färdig deg?
Det är lite samma sak som med glöggen, orkar inte lägga ner tid på nåt som bara jag bryr mej om, och som jag inte ens gillar så mycket. I år har jag dessutom hittat riktigt goda pepparkakor på både Poundland och Lidl. Smakar som svenska nästan.


Den godaste julmusten?
Jag har bara druckit IKEAs ... Och den är inte så god. Älskar annars julmust.
 
Kokt julskinka, ugnsbakad eller kanske ingen skinka alls?
Jag brukar göra roast gammon, som är så likt julskinka man kan komma här, men billigare kött och lite fetare och saltare. Man kan förstås köpa en hel skinka hos slaktaren men då får man rimma den själv, och det tycker inte jag är inom rimlighetens gränser ... Jag har också köpt IKEAs frysta julskinka flera år och den är god. I år funderar jag på en vegetarisk jul, men jag kanske gör en liten gammon till maken.


Dopp i grytan?
Nej, det gjorde vi aldrig ens i Sverige.

Ris a la malta eller julgröt?
Julgröt skulle jag säga, men återigen inte nåt jag orkar krångla med bara för att det ska vara ... Skulle gärna äta både och om nån annan liten svensk fru kom och fixade det åt mej!

Jenny Nyström jul eller amerikansk jul?
Amerikansk och engelsk jul är ganska lika så jag ändrar inte i frågan. Jag föredrar nog en Jenny Nyström jul. Eller en julkalenderjul - jag vill flytta in i årets julkalender från SVT!

Har varje julprydnad sin bestämda plats år efter år? 
Nej, flyttar runt hej vilt.


På juldagen? Traditioner? 
Inga traditioner. Brukar jobba på juldagen. Det är väl en tradition i sej ...

På annandagen?
Samma som ovan.
 

Pynt som är bannlyst hemma hos dig? 
Tjockt glitter i starka färger.

Brukar du göra någon aktivitet på julafton, tex gå en promenad eller spela spel? 
Jag lägger gärna ett pussel på kvällen. På morgonen har det med åren blivit så att jag sällar mej till alla britter som panikshoppar det sista i mataffären. Dessutom kan man göra riktiga fynd när de rear ut julmat i sista sekunden.

Levande gran eller fejk?
Fejk är helt klart mer praktiskt. Levande om jag hade plats, tid och ork ...

Kommer tomten med klapparna? Eller ligger de under granen?
De förvaras i en säck till julaftons morgon.

Julkort, per mail eller med posten?
Riktiga julkort med posten, annars kan det kvitta!
 

Vad har du för färgtema i din gran? 
Rött, vitt, guld och silver.
 
Glitter?
Sånt där löst trådigt glitter.


Julfrukost?
Brukar bli lussebullar fast i år har vi inga och jag har noll lust att baka och hinner inte till IKEA heller. Det får bli nåt gott bröd med extra god ost.
 

Julstjärnor och hyacinter? 
Jag har en fejkjulstjärna som funkar fint och hyacinter brukar jag ha men skippat dem i år. Jag har börjat tycka att den mer är en vårblomma.
 
Favoritfrukt på julen?
Blodapelsiner om de finns men alla citrusfrukter annars.

Ser du Kalle Anka?
På Youtube.

Karl-Bertil Jonsson?
Nej.
 
Kan du vissla Johanna? 
Nej inte längre, men tycker det är en fin film.

Köper du julkappar åt många?
Närmaste vännerna, mamma och pappa, maken, katten och kollegorna om vi gör Secret Santa.
 

Vill du slå in dina klappar själv?
Absolut.

Färgglatt papper eller enhetligt?
De ska vara ett tema liksom, de ska passa ihop men inte vara likadana. Jag är ganska jobbig när det gäller pyssel och så. Noga och lite fascistisk. Har det efter mormor tror jag ... Det blir iallafall fint och jag blir nöjd, och helst vill jag pyssla ifred så ingen blandar sej i min vision.

Less is more och stilrent bland pyntet?
Nej, lite kul ska man ha. Jag kan tolerera att maken tar fram lite allt möjligt med ganska gott humör ändå faktiskt. Det kan få vara lite tokigt och roligt pynt. Där har jag mått bra av att bo i England tror jag. Man ser mycket hysteriskt fult pynt och jag har blivit en tolerantare och mer diplomatisk människa av det.


Vad önskar du dig iår?
Ett lite lugnare liv med mer djur!
 

Mellandagarna, är de trista? Eller bara sköna?
De skulle vara sköna om jag fick några!
 
Mellandagsrea?
Nej fy.
 

Nyårsplaner?
Jag vet inte ännu eftersom jag inte vet hur jag jobbar. Har bett att få ledigt på själva aftonen men bryr mej inte om nyårsdagen. Jag har ändå inga vilda partyn! Vi får se hur det blir.


När kastar du ut julen?
Senare och senare ju äldre jag blir. Har gärna kvar julen lite extra. Men jag kan få ett plötsligt ryck också och bara vilja ha bort allting.
 
Brukar du känna dig blå och tom när julen är över? 
Ja, verkligen. Januari är en så trist månad.
        
Det var hela listan det! 
 

6 kommentarer:

Elisabet. sa...

Ja, sånt här älskar jag ju .., kanske hakar jag på! Och du verkar härligt befriad från julstress och måsten!

Monica sa...

Väldigt både intressant och roligt att läsa:-) och så påminns jag om kära mamma, ja hon var verkligen en estet och kunde nog flytta en julklocka i julgranen som vi hängt upp även om vi var 40 år, haha. Och ljusen fördelade hon om, sladden skulle inte synas heller. Jag är själv väldigt noga men tolerantare numera både med mig själv och också när det gäller andra. Men fina paket gillar jag också att slå in och göra lite extra, julpapper ska matcha fast behöver inte vara lika, det kan bli tråkigt. Och det är roande att se din fars paket kan jag säga;-).

Ett tips från en japanska, ja du minns ni hade en på din skola som gjorde mycket fint, hon var väl nån sorts elevvärdinna, av lite pappersrester och de kan vara olika, så rullar man smala pinnar i olika längd, en liten osynlig tapebit så de håller ihop, och så sticker man in dem i rosetterna. Väldigt piffigt blir det:-)

Steel City Anna sa...

Elisabet: livet ar for kort for extra masten och manga masten finns dar anda :)

Steel City Anna sa...

Mamma: later valdigt piffigt :)

Annika sa...

KUL att läsa!
Jättekul. Givetvis läste jag allt med största intresse!
:-)
Jag satt och nickade flera gånger, som det där med skinkan tex. Japp, så är det. Orkar inte rimma själv, så det blir amerikansk sådan. Som är god.
Samma med peppisar, orka.
Blir glad om ngn bakar saffransbröd åt mig, men jag gör det aldrig själv.
Sen garvar jag åt att du är julfascist. SÅ kul!! Jag med, tror jag ;-)
Jag blir fascist efter jul också när jag tycker grannarna ska göra sig av med pyntet, haha.
Älskar din gran!! SÅ cool och pyntad!
TACK för att du fyllde i listan. SÅ himla KUL att läsa!!

Steel City Anna sa...

Annika: haha, ja nan matta for det vara pa julforberedelserna. Jag lagger krutet pa det som ar roligt och det som ar gott. Det som ar vart anstrangningen. Det gar ju inte sa bra att fuska med maten utanfor Sveriges granser och man inser mer och mer att recepten uppkom pa den tiden det fanns husmodrar och tjanstefolk :) typ Emil i Lonneberga. Man kan liksom inte fa en san jul nu.