torsdag 18 december 2014

Mysteriet med den skarpa sillen

Om jag bara fick välja en enda grej till julen, då skulle det bli skarpsill. Eller vänta nu, heter det ansjovis?

Jag har lärt mej den hårda vägen med ansjovis inköpt i England i Janssons mitt första år som utlandssvensk att nej, skarpsill heter inte ansjovis och ansjovis som är skarpsill heter bara ansjovis i Sverige och ingen annanstans. När man vänder på ansjovisburken och tittar på ingredienserna står saken klar: det står skarpsillsfileer.

Ikea kallar helt rätt och riktigt sin burk för skarpsill men rör till det något med att under skriva den engelska översättningen anchovy style sprat fillets. Sprat är inte alls ansjovis. Anchovies är ansjovis. Sprat är, hör och häpna, just det engelska ordet för skarpsill. Dock skulle du inte, om du köpte skarpsillsfileer utanför Sverige, få den kryddning som gör skarpsillen till "ansjovis". Du skulle bara få sardinlika småfiskar. Så kanske är det detta Ikea syftar på med sitt "anchovy style". Ifall någon förvirrad engelsman som älskar skarpsill skulle undra varför det smakar så konstigt. Men "anchovy style" är det väl ändå ingen människa som förstår vad det innebär. En svensk skulle möjligen förstå vad "ansjoviskryddad" betyder. Men nu står det ju skarpsill redan.

Det är då inte lätt. Men glad är jag för att Ikea har skarpsill iallafall, och i år var den riktigt bra! Den fina rosa burken från Sverige ska jag ha på juafton, med riktig ansjovis, jag menar skarpsill. Ansjoviskrydad skarpsill. God jul!

För ytterligare förvirring, läs här.

Om ni fick välja bara en enda sorts julmat som var absolut viktigast, vad skulle det bli?





4 kommentarer:

Carin sa...

Det är nog bara tur i oturen att jag inte äter ansjovis eller skarpsill eller nånting sånt för hjälp vad det låter komplicerat!

Det jag saknar mest till julbordet sen IKEA slutade sälja det är bruna bönor. Jag vet jag kan köpa det och en massa annan svensk mat på Ocado, men bryr mig inte- det blir oftast en sån sak jag njuter av när jag är hemma om istället. Det jag måste ha är köttbullar och prinskorvar med lingonsylt osv.

Monica sa...

Det ska bli lite ansjovisstyle här med:-), jag skulle välja Janssons jag med, i alla fall din och min:-). Ätit (provsmakat) nästan oätliga av den så allt beror på köksmästaren:-). Förr tyckte jag skinka var oslagbart men det var mammas anrättningar på den tiden och inget kunde vara godare, idag kan jag vara utan den. Inkokt lax kommer som nästa på det bästa.

Steel City Anna sa...

Carin: så ocado säljer en del svensk mat? Detta måste kollas upp!

Mamma: ja skinka är inte samma sak om den är färdigkokt. Ikeas är ju både kokt och fryst. Det är mest för att det ska vara så. Men kan tänka mej att köpa en vanlig orimmad skinkstek här och laga till själv.

Ulrika sa...

Janssons, utan tvekan! :-)