torsdag 25 december 2014

Julfirande

Det blev ett annorlunda julfirande i år, speciellt i och med detta att jag faktiskt är ledig alla juldagar i år. Ett helt annat lugn, jag njuter av att laga mat, dekorerar pepparkakor, vi öppnar paket länge och omsorgsfullt, tänder ljus som jag vet att jag inte är för stressad för att glömma bort och kan sitta vid bara och läsa en jultidning. Och så har vi katten, första julen med katten, och det är så roligt. Hon förstår att det är något extra spännande på gång idag och hela tiden är det någonting som doftar gott och hon hinner inte med en endaste tupplur för hon vill absolut inte missa något. Vid ett-tiden på natten somnar hon hoprullad i en liten fluffig boll i min jultröja. Hon sover så djupt att hon inte vaknar av varken kylskåpsdörrar som öppnas eller någon typ av prassel.

På julaftons morgon kommer sopgubbarna som vanligt och det märks överhuvudtaget i luften att detta inte alls är den stora högtidsdagen här. Det är strålande sol och tretton grader varmt och det är ett hattande och fnattande på folk att hinna färdigt med julstöket till juldagen. Vi åker en sväng och handlar och alla julsakerna är redan totalt borta, rean är bortskuffad till ett hörn och det första som möter en när man kommer in är pastellfärgade vårkläder. Men väl hemma hamnar vi i år vår julbubbla, en vän kommer över och fikar, jag gör sen en otroligt god Janssons på bara vispgrädde, en gång om året ska man väl få vräka på ordentligt, och så tittar jag på Svts Uppesittarkväll som jag tycker är väldigt trevligt, och sent på kvällen tittar jag på klippet när Svts nye julvärd tänder ljuset, och då känner jag verkligen att det är jul. Det är nog den svenskaste och mest underliga tradition vi har, detta med julvärdar, omöjligt att förklara för någon människa som inte växt upp med att det ska finnas någon som försakar sin egen jul för att berätta vilket program som kommer näst fast tablån varit densamma sen decennier.

Även idag är det en solig dag men tyst och stilla. Inte en enda bil hörs, ingen går förbi på gatan. Allting är stängt. Engelska vänners facebooksidor visar bilder på halvfulla glas med mjölk, kakor som det tagits en stor tugga av och berg med julklappar. Många har också lagt fram en speciell nyckel till Tomten, kanske efter obekväma frågor från barn som inte har en öppen spis i sina hem.

Jag äter skinkmackor och dricker kaffe, lägger pussel och känner mej tacksam för allt det som jag har. Kissen kommer ner och inspekterar köket en snabbis, verkar nöjd med att inga stora projekt dragits igång, rusar upp för trappan och lägger sej med huvudet under mitt täcke och spinner riktigt högt.

Kungens jultal var bra tycker jag, får se vad vår Drottning har på hjärtat här i England. Alla hennes föregående jultal kan man ta del av här, hennes första hölls 1952.

Ikeas glögg, väldigt god!
Lilla kissens lilla jultallrik: en bit kokt kalkon, en klick smör, två räkor och fem pyttesmå ostkuber.
Det försvann på tre sekunder!
Förmiddagspyssel - åh vad sånt här är kul!


Extra fint i granen!





Tycker så mycket om mitt pynt!


Gravad lax som ett ord. Fantastiskt gott var det! Tack gud för skottarna!
Säcken
Lunch - vi har fisk för sej och kött för sej för att blanda alltihop mår ingen bra av i detta hus.
Efterrätt!



Årets mest spännande julklapp till hela familjen (typiskt karlar att skriva direkt på paketen trots överfulla lådor av etiketter) - en brandsläckare!
Istället för lax på kvällen åt vi rökt forell, otroligt gott!
Ett julbord så traditionellt det bara kan bli utanför Sveriges gränser: skinka, prinskorv och must från IKEA, rödkål från Waitrose och mina egna köttbullar. Till detta en gigantisk Janssons som inte såg god ut på bild.





En av julklapparna från Sverige, runstenar!
Fina, praktiska och roliga julklappar! Skrattar fortfarande åt detta med brandsläckaren. Du kommer vara nöjd om den räddar livet på dej, säger maken, som turligt nog för sin egen hälsas skull också gav mej mer romantiska julklappar som ljus och hudkrämer.

4 kommentarer:

Monica sa...

En sådan fantastisk jul! Så mycket fint och härlig mat. Förstår inte hur du kan spritsa så fint på pepparkakorna, blir otroligt fina! Och instämmer, godare fisk än skotska finns inte, av alla sorter, stor skillnad mot här. Glad i hjärtat när jag ser finaste kissen i världen få sin överdådiga jultallrik:-), ja jag vet att det räcker för lilla magen. Tur att hon är så förnöjsam:-).
Hon tyckte nog att det var riktigt spännande om hon inte ens sov, hon är väldigt social och gillar att det händer saker och ting, tycker att hon blir föryngrad hela tiden:-). Brandsläckare ska man ha i ett hem så det är rätt tänkt:-). Men inte bara den;-). Tur att han tänkte så med;-). Ska lyssna på talen strax och sen Astrid Lindgrens liv som det skrivs stora sensationsuppslag om dag för dag i kvällspressen, inget jag inte redan visste, hon sa aldrig att livet varit en dans på rosor men det gav uppslag till sorgliga historier som hon kunde omsätta i böckerna, finns ju sorgliga drag i alla. Härligt att se dina fina foton! Underbart säger vi här hela tiden att du är ledig och har tid att njuta, puss och kram från far och mor, vi är så glada för allt fint vi fick:-)

Steel City Anna sa...

tycker inte att det är särskilt svårt att spritsa :) ja det räckte till kissen, viktigt att hon äter sin vanliga mat ordentligt. Men en räka fick hon sent på kvällen extra :) tror inte jag kan se Astrid-programmet härifrån, också besviken att jag inte kunde se jul med Ernst.

Pappa sa...

Det finaste jag sett, själva kompositionen är väldigt dekorativ i allt.

Steel City Anna sa...

Pappa: ja sånt är jag noga med :)