söndag 10 november 2013

Varför gå över ån efter vatten

Jag ramlade över den här listan på nätet. 25 platser du måste se innan du dör, heter den. Man blir lite stressad bara av den rubriken. Oerhört krångliga ställen, gamla inkastäder och palats ute i djungeln, tempelruiner i öknen, på många sätt omöliga att besöka om man inte är jätterik och har jättemycket tid och semester och är frisk som en nötkärna. Jag satt där och tittade på listan och tänkte att nej, jag har då inget sug alls efter att åka till de där ställena. Istället tänkte jag på alla fina platser jag har besökt hittills i mitt liv och gärna åker till igen. Inget av dessa ställen fanns på listan. Så jag gör en egen.

1. Bakewell. Den sötaste byn som finns.

2. Fagersta hembygdsgård eller egentligen vilken hembygdsgård som helst. Det är en fantastisk skatt Sverige har. Min man frågade förundrat varför jag hade släpat med mej honom till Skansen vid hans första Sverigebesök, när det finns små Skansen precis överallt.

3. Chatsworth. Ett makalöst ställe att se och uppleva.

4. Järvafältet. Snedda mellan Akalla, Husby, Kista och Tensta och fundera på varför tunnelbanelinjerna är byggda så makalöst ologiskt. Till IKEA i Barkarby kan man också gå och köpa sej en korv. Njut av naturen och det öppna landskapet.

5. Växthuset i Botanical Gardens. Omsluts av grönska och porlande vatten, oavsett årstid och väder.

6. Nattbuss genom Stockholm på sommaren. När jag tänker tillbaka på mina relativt vilda år när att gå ut inte betydde att gå en promenad utan att dansa hela natten, ja då tänker jag med allra mest kärlek på hemresan mot antingen söder eller västerförort, med de närmaste vännerna eller ibland ensam den sista biten, himlen och vattnet var så milt turkosa, ljuspukter som smälter, sminket som klibbade och tröttheten som smög sej på, tankarna for helt och hållet fria och och Stockholm är så alldeles otroligt vackert. Solen går snart upp.

7. En gammaldags engelsk pub. Det ska vara heltäckningsmatta, en massa stoppade pallar, fåtöljer och tjocka gardiner, och det ska vara olika tyger på allting i olika mönster i murriga färger. Det ska finnas ensamma gubbar i keps. Man ska dricka någon öl eller cider man aldrig hört talas om förrut, som smakar jäst och är trögflytande.

8. Musikal i London. Vilken som helst.

9. National Railway Museum i York.

10. Torekällberget i Södertälje.

11. Abbeydale Industrial Hamlet i Sheffield.

12. Gamla öde kyrkogårdar.

13. Weston Park Museum i Sheffield, kan vara världens bästa museum för stora och små.

14. Fängelsemuseet i Nottingham, oerhört lärorikt.

15. Dalarö. Havet.

16. Cleethorpes, också havet. Här med nygjorda munkar och åsneridning.

17. Tate Modern. London.

18. Sheffield Round Walk. Så man ser en stad som är inklädd i skog.

19. Kvällspromenad i Prag.

20. Playa Papagayo på Lanzarote mellan vulkanerna.

21. En liten svensk stuga långt inne i skogen.

22. Vy med får i Peak District.

23. Konsum, någonstans i Sverige. Man kan köpa färsk strömming och rökt fläsk som smakar lite nejlika, och pistagebullar och hushållsmedwurst och riktiga ostbågar.

24. Albert Dock i Liverpool i skymningen.

25. Jardin de Cactus på norra Lanzarote.





11 kommentarer:

Monica sa...

Vilken underbar lista och vilka sanslöst vackra platser, alla har jag inte besökt som du men nästan.

Monica sa...

Nu har jag läst och tittat på alla vackra foton från din lista, bara det var en underbar resa. Och fina minnen.

Elisabet. sa...

Underbart, Anna!

Steel City Anna sa...

Elisabet: kan tänka mej att du också har en lista på lut utan alltför många djungelpalats :)

Mamma: det var kul att titta tillbaka lite! Minnas alla fina resor små och stora.

Anonym sa...

Ååh, vad glad jag blev, en lista som passar mig! Ja kanske inte alla dina fina ställen Anna, men sättet att tänka - jag blev inspirerad att göra min egen lista på samma sått!

Steel City Anna sa...

Ser fram emot den!

Jani sa...

Hehe det var defenitivt en annorlunda lista och många av dom kan jag bocka av ;)Men jag föredrar nog att åka till dom där andra 25 platserna.

Steel City Anna sa...

Jani: det är bara som utfyllnad nu när du har sett det bästa redan ;)

Monica sa...

Haha, far din med började att skriva om den ena exotiska platsen efter den andra, vill du verkligen åka dit? sa jag;-), för han får åka själv och dessutom är det hög tid att börja resandet om han ska hinna, han blev lite tveksam;-), men så säger han Paris och det skulle jag väl kunna tänka mig igen, han tycker att han sett för lite där, det har jag inte själv, och han talar ju inte ens franska:-). I England vill han åka runt till alla universitetsstäder:-) och sedan till Buenos Aires och allra helst till stugan:-). Ska bli spännande att följa detta. Personligen gillar jag korta flygresor, gärna tåg och båt också. Man kopplar av mer än i en bil.

Steel City Anna sa...

Bruneis Aires, vad ska han göra där :)

Monica sa...

Anna, det ska bli spännande att höra;-)