fredag 9 april 2010

Because I'm worth it

Jag har sett en trend ett tag i folks statusrader på Facebook, eller framför allt i kommentarerna till folks statusrader. Detta gäller både svenska och engelska vänner. Trenden är detta:

En person i vänskapskretsen skriver nånting i stil med "5 dagar kvar till semester i solen", eller "jag har haft en fantastiskt mysig kväll med familjen", eller "Å vad jag är glad, jag har fått ett nytt jobb", eller "yippi! Jag har vunnit på lotto!", eller "Jag har en romantisk helg med min nya pojkvän".

I kommentarerna under statusraden skriver vänner och bekanta ofta:

Det är du värd.

Och jag tänker lite att vad menar man med det? Bedömer man liksom folk automatiskt om de är värda nånting bra eller inte? Vem är då inte värd att vinna på lotto eller att ha semester? Vad spelar det för roll om man är värd det eller inte? Vem bestämmer det? Betyder det nåt för den som får kommentaren att man är värd att nånting trevligt händer i ens liv? Är det därför man basunerar ut sina aktiviteter på nätet, för att få reda på om man är värd det?

Tänk om man skulle skriva "Jaa! En ledig helg!" och så skulle folk kommentera:

Det är du inte värd.

Tänk om. Men det kanske är det folk sitter och tänker, när de inte säger det är du värd.

Kanske härstammar allting från den där oerhört irriterande L'Oreal-reklamen.



Hur vet man om man är värd ett läppstift? När är man inte värd ett läppstift? Tänker man, när man sminkar sej på morgonen - läppglans idag? Njaaej, jag är nog inte värd det.

Nu ska jag äta lite smågodis. För det är jag värd. Helt säkert. Tror jag. Det är aldrig några modeller i reklam som äter smågodis.

2 kommentarer:

Elisabet. sa...

Ja, jag har tänkt samma sak, men det är nog bara av välmening människor skriver det, jag kan inte tänka mig annat .., och att man liksom inte reflekterar så mycket över hur det låter.

Men varje gång jag får en kommentar där det står "det är du värd", så tänker jag lite i dina banor.

Men kanske MEST av allt, att jag alls inte är värd mer än någon annan i något visst fall.

Det är mer så jag menar.

Unknown sa...

Ha, ha kul observation! Jag har nog inte tänkt på det så mycket på FB men däremot i verkliga livet där folk som knappt ens känner mig tycker jag är "värd" något. Det är iofs väldigt trevligt att få höra det och lika lätt att säga det så det är nog därför det är populärt.