söndag 21 augusti 2011

Söndagsutflykt till Castleton

Gamla stan, det kan man säga att den här lilla gatan i staden Castleton i Peak Distrikt är. Husen är byggda på medeltiden och dörrarna låga och trösklarna höga.
 Jag funderar på något en ryss jag pratade med för ett tag sen sa. Han tyckte att vi svenskar var fåniga som vurmade så för Gamla Stan i Stockholm, för, menade han, och ryssar är väl ganska kända för att inte vara särdeles lättimponerade, alla städer har ju en gammal stad, en del av staden som är äldst, som fanns först. Och den är kanske olika vacker eller välbevarad, men den finns. I Peak District ser nästan alla byar såhär pittoreska ut. Men det är inte därför man reser dit, utan för pubarnas, vandringsledernas och de stora grottorna med de vackra stenarnas skull. Jag engagerar mej mer i husen, och lite i de knubbiga fåren. Och i bussresan dit, med fält av lysande ljuslila ljung som sträcker sej längre än ögat kan se.
Det är mjukt, snällt, långsamt och vackert. Regnet hänger i luften. Engelska par i hiking boots och söta små shorts med skärp och vandringsstavar och mössor fast det är fuktigt och varmt och augusti ignorerar att de går på breda asfalterade gator, de är in the wild, ute på äventyr, och snart ska de dricka te. De små affärerna är mer än eccentriska och säljer allt man kan tänka sej, pressglas, dockskåpsmöbler, kopparkittlar, porslinskossor.
På den lilla bondgården springer kattungarna bland grönsakerna som säljs i ett skjul på hörnet. En ankfamilj promenerar från ån till de offentliga toaletterna av okänd anledning.
Nästan alla pensionärer äter glass. Kyrkogården är övervuxen. Den gamla slottsruinen skymtar överalltifrån uppe på berget. Tiden går långsamt.
Bed and breakfast - no vacancies!
Kulligt
Skyltat för telefonkiosken
Trevligt namn!
Matchat vitt
En av alla husväggar som dignar av amplar
Charmigt
Rosor och synnerligen gulligt fönster
På väg till en av grottorna
Pittoreskt värre
Ingången till grottan
Pyttehus
Liten gränd
Engelsk humor
Den vackra kyrkan från 1400-talet
Inuti
Kyrkporten har ett kärlekstecken
Gästfri bondgård!
Ett mycket kärvänligt får
Slottsruinen
Porlande vatten

2 kommentarer:

Monica sa...

Det är underbart vackert överallt där, vart än man vänder blicken, drömde om alltsammans inatt och det var ju en trevlig dröm;-), så fina foton!

Steel City Anna sa...

Ja, nästa gång får vi åka till Bakewell och Matlock!