söndag 21 augusti 2011

Årets sommarpratare

Idag har det sommarpratats för sista gången iår. Jag har varit extra flitig denna sommar och lyssnat på så gott som alla. Mina tips, om man bara orkar lyssna på tio sommarpratare, är dessa:

  • Karl Ove Knausgård, om Norge denna sommar, modigt, naket och på pricken
  • Sara Stridsberg, om livet som ett atommoln
  • Alice Bah Kuhnke, om hur man kan ha helt fel och försöka göra rätt
  • Carl-Gustaf Wachtmeister, om hur gränsen går när folk vill måla slottet svart
  • Ann Petren, om att det är dags för Strindberg att maka på sej
  • Timbuktu, om resor som förändrar livet
  • Lars Ohly, om passioner och politiken
  • Claes Hulting, om att blå färg kostar lika mycket som beige färg
  • Martin Fröst, om hur en tisdag aldrig är riktigt vanlig
  • Babben Larsson, om hur det kan vara pinsamt att gilla ABBA och gå på musikal i smyg

Andra som jag tyckte var intressanta var Jan Carlzon, Yukiko Duke, Helena Bergström, Ubah Musse, Birgitta Ohlsson, Vicky von der Lancken, Gina Dirawi och Jonas Jonasson.

Resten - mer eller mindre timmar av mitt liv som jag hade kunnat haft någonting bättre för mej på. Lite spännande att de flesta av de sommarpratare jag hade sett fram emot mest i det här inlägget, inte alls motsvarade mina förväntningar.

Podversionen av alla sommarpratare kan man lyssna på från den här sidan.

Vilka blev era favoriter?

16 kommentarer:

Trillingnöten sa...

Jag har också lyssnat hur mycket som helst i år och blivit glatt överraskad nästan alla gånger :)
Jag har de tre sista pratarna att lyssna klart på under veckan...
Mina favoriter blev:
Timbuktu, Thomas Johansson, Jonas Jonasson, Wachtmeister, Gustaf Harramsten, Dilsa, Martin Fröst, Babben, Lars Ohly, Barbro Osher...Några som jag inte lyssnade på var Knausgård. Måste göra det nu. Missade honom? Konstigt. Owe Wikström var också bra tycker jag. Liksom Yukiko. Äsch, det fanns så många bra :) de flesta utom Brunnberg :) haha.

Steel City Anna sa...

Jag tyckte nog att dagens gubbe var i samma klass som Brunnberg så du kanske kan skippa det :)

Monica sa...

Har inte lyssnat på Karl Ove och Sara så de väntar. Tycker många var väldigt bra, som Claes Hulting, Wachtmeister, Alice Bah, Birgitta Olsson, Vicky von der Lancken, Timbuktu, ja det blir hela din lista:-) utom de jag inte hört, ska lyssna på Martin Fröst också, tre värda kvar att lyssna på som jag förstått.

Cecilia N sa...

Sara Stridsberg orkade jag bara höra på några minuter. Sen klickade jag vidare.

Yukiko Duke, Vicky von der Lancken, Ubah Musse, Babben Larsson, Martin Fröst, Claes Hulting, Lars Ohly, Timbuktu, Ann Petrén, Carl-Gustaf Wachtmeister och Kar Ove Knausgård har jag hört och tyckt om från din lista. Alice Bah sprang jag förbi och ska koncentrera mig på.

Gustaf Hammarsten och Dilsa snor jag från Trillingnöten.

Men jag förstår inte hur ni kunde låta bli att nämna Nanne Grönwall och Göran Gudmundsson.

Pia Sundhage berättade klokt om pedagogiken för att höja spelarna. Det tyckte jag var intressant i hennes program, även om jag inte är så insatt i fotboll själv.

Steel City Anna sa...

Cecilia N: Stridsberg var en av de allra bästa tyckte jag, men smaken är ju olika! Jag lyssnade faktiskt inte på Pia, mest på grund av fotbollsointresse men jag får väl ge henne en chans.

Steel City Anna sa...

Mamma: De tre sista var inga höjdare tyckte jag!

Trillingnöten sa...

Sundhage tyckte jag också var intressant, trots mitt fotbollsintresse som "bara" är av sympati för makens Liverpool-hysteri...Stridsberg lyssnade jag också bara på ett par minuter. Kanske ska ge en andra chans. Får se. Leif GW gillar jag alltid av nån anledning :) Han var bra, lite repetativ ibland (har ju hört vissa saker tidigare eftersom jag läser mycket av det han skriver i tidningar). Nanne var också bra! Historien om hennes mamma. Knausgård lyssnade jag på nu. Behaglig röst och väldigt kloka ord. Gillade skarpt! Gudmundsson var väldigt rolig och hade roliga beskrvningar på hur hans och familjens liv kan te sig i och med deras tokiga upptåg och hobby, hahaha....
Alice var en glad överraskning måste jag säga. Klok kvinna och så söt :) Komme rju ihåg henne från Disneyklubben. Tänk, hundra år sen!

Steel City Anna sa...

Disneyklubben var världens bästa TV :) Gudmundsson tror jag att jag bara lyssnade ett tag på men nu blir jag ju nyfiken!

annannan sa...

Vet ni vad, jag slog också av Sara Stridsberg nästan direkt. Tycker inte om när människor gör något slags dramaprojekt av sitt sommarprogram. Men eftersom jag laddat ner till i-poden kom det igen och då lät jag det gå. Och tja, hon hade inte så fel som jag först tänkte.

Många har öppnat mina ögon för sådant som jag inte varit bekant med. Alla som pratar genomtänkt och med något personligt djup är egentligen värda att lyssna på. I slutändan minns jag kanske bäst det oväntade. Att CG Wachtmeister skulle prata så självutlämnande. Att Pia Sundhage skulle vara så intressant. Och Ville Virtanen som jag aldrig hade hört talas om - vilken intressant uppgörelse med finska tabun.

Elisabet. sa...

Vi tycker ungefär likadant allihopa ,-)

Leif GW gillar jag skarpt, men jag reprislyssnade på kvällen och somnade förstås .., så idag ska jag ta mig an hela programmet.

Nanne G har jag jättesvårt för. Hennes program i P4 på eftermmiddagarna gav mig migrän .., det var ett sånt gapande ,-)

Alice Bah har jag alltid funnit sympatisk och jag tyckte om programmet. Vicky ... var bra och mycket av det hon berättade hade jag inte en aning om!

Öht märker jag att artister sällan är intressanta för mig .., jag är helt enkelt inte så intresserad av deras karriärer.

Förutom Timbuktu.

Elisabet. sa...

Och Babben. Hon är ju bara ljuvlig!
Gott om självdistans och humor!

Elisabet. sa...

Ps. Jag glömde Johan Wester! Då loooog jag ofta under lyssnandet ,-) Ds.

Monica sa...

Ville tyckte jag hade en hel del intressant att berätta om den finska själen:-), hade jag glömt, Sylvia Schwag Serger var också hörvärd, Helena Bergström var rolig, programmet om mig själv;-) med ironi och självdistans, Barbro Lindgren var vansinnigt tråkig vilket jag inte hade väntat mig, Vicky van der L. grep tag på många sätt och vilken livslust! Men mest av alla tyckte jag om Claes Hulting, fast jag visste i förväg att han är en mycket intressant människa med mycket mod och livslust där med.

Steel City Anna sa...

Annannan: det är sant, ämnet spelar mindre roll så länge det känns ärligt och liksom någonting eget från just den personen. Nu måste jag ju lyssna på Sundhage. Och Virtanen!

Elisabet: Jag håller med angående Nanne och gapandet :) Babben var rolig och jag hade sett jättemycket fram emot Johan Wester som jag verkligen gillar i HippHipp men blev ganska besviken. Jag tycker det blev ett ganska ytligt program. Jag läste en recension någonstans där det stod att Wester kanske gjorde en ironisk parodi på pretentiösa sommarpratare (här var det: http://hd.se/kultur/2011/08/12/crister-enander-johan-wester/) och i så fall var det ganska roligt :)

Steel City Anna sa...

Mamma: Den där Schwag fick jag nästan psykiska besvär av :) Barbro var inte alls som jag hade tänkt mej. Helena var bra, men hon är en så begåvad berättare att hon skulle kunna entusiasmera en publik bara genom att berätta om hur man skalar potatis, det är nästan lite fuskigt :)

Monica sa...

Jo så är det, de som sommarpratar har väldigt olika bakgrund när det gäller konsten att berätta, en del har det som yrke och det blir lite "orättvist".