onsdag 3 augusti 2011

Edinburgh tur och retur

Förra veckan åkte jag och mamma tåg till Skottland, långt norrut längs med östkusten tills vi hamnade i Edinburgh. Jag har varit i Edinburgh en gång förrut när jag var utbytesstudent, bodde på vandrarhem, gick på nattklubb och hade ett mer aktuellt intresse för karlar i kilt. Nu upplevde jag staden på ett ganska annorlunda sätt, både den och jag själv har nog förändrats. Framförallt var det mängder av turister, många svenskar bland dem, vilket jag inte minns från förra gången. Det kan ju också bero på att det är semestertider. Hursomhelst var det lite väl mycket folk för att man riktigt skulle kunna njuta av alla vackra hus och sevärdheter, men några guldkorn hittade vi som inte alla andra trängdes i. Jag föll för 'The Georgian House' där man kunde se hur en familj levde på 1700-talet, den vackra parken vid Princes Street och det utomordentligt trevliga kaffet vid St John's church.

Jag fann Skottland till både natur och kultur oerhört annorlunda jämfört med England och mycket mer europeiskt vilket är ganska intressant. Faktiskt saknade jag Sheffield på bara dessa få dagar, medan jag förra gången kände mej mer hemma i Edinburgh för att det påminde mer om Stockholm. Skottlands blomma är en tistel och England har en ros - jag har kanske fått mjukare taggar på senare år då jag sluppit få dörrar slängda i ansiktet i stressgången på T-Centralen.

Edinburgh-bilder i mängd kommer här!
Tågresan upp ... Havet skymtar och pittoreska små vindpinade byar
Mysigt hotell som rekommenderas - The Edinburgh Lodge
Samma land, andra pengar
Gamla stan med restauranger och pubar på rad
Vindlande kullerstensgator
Gammal dörr
Många söta bevarade små polisstationer
En av alla små gränder
Vackra stenhus
The Scotch Whisky Experience
Nära slottet
Skottlands tistel
Ska man köpa en sjal i Edinburgh ska det vara detta mönster tycker jag!
The Royal Mile
Mera Royal Mile
Sånna här fina flaggor fanns överallt i gamla stan på husfasaderna
Scottish Parliament
The Edinburgh Castle och hälften av Japans befolkning
Charmiga hus
Vacker innergård
Ner från slottet till 'nya stan' i strålande sol
The Georgian House
I det här hemmet fick man gå in och titta hur en rik familj bodde på 1700-talet. De hade silver- och stål terriner och teserviser från Sheffield, som var känt redan då för detta.
Intressanta skorstenar!
Dubbeldeckare på väg mot havet. Man ser att man är i Skottland på inredningen! Vi åkte mycket buss, det var väldigt smidigt och billigt dessutom.
Semesterminne - smycke av ljung från hedarna
Engelska drottningens gamla avlagda båt Britannia
En sista vy över havet innan vi far inåt land mot Englands hjärta igen

5 kommentarer:

Trillingnöten sa...

Vad spännande att åka på utflykt så där! Har alltid velat se Skottland :) Och nu fick jag ju se en bit av det i alla fall!

annannan sa...

Edinburgh är väldigt europeiskt. Och skottarna är mycket sydländskare än engelsmännen. Min biträdande handledare är urskotte (är man ju om man heter Duncan i efternamn!) och han är allt annat än stiff-upper-lip. Det vill säga, hetlevrad är han och öppenhjärtig och väldigt väldigt trevlig. Jag generaliserar naturligtvis våldsamt eftersom jag inte känner mer än en handfull skottar, och har varit i Edinburgh en handfull gånger. Men att det är en oerhört trevlig stad, det är det.

På vårkanten, när alla narcisser blommar, är parken nedanför slottet som mest magnifik. Det är också enda gången som det är fint väder i Skottland har jag fått mig berättat, och det stämmer med min erfarenhet: jag upplevde 20 grader och sol i mitten av april! Det är mindre äckligt många turister då också.

Jag lämnade en kommentar på ditt ångerinlägg - har den månne hamnat i spammen?

Steel City Anna sa...

Trillingnöten: Jag vill gärna nån gång åka högre upp i Skottland, men Edinburgh duger det också :)

Annannan: Den andra kommentaren fick jag! Det var i april jag var där förra gången och det var inte alls lika mycket turister då så våren är nog en bättre tid att besöka stan! Fast soligt var det två dagar av tre nu i juli men det är kanske ovanligt.

Det är spännande tycker jag hur både kultur och folk och naturen kan vara så annorlunda bara en fyra timmars tågresa norrut.

Mian sa...

Skottland skulle jag gärna vilja resa till.
Jag har inte ens varit i London eller någon annanstans i England heller.
Tack för guidningen!

Steel City Anna sa...

Mian: Jag hoppas det blir ett englandsbesök i framtiden! Det finns så många vackra städer som kommer i skymundan för att London är så stort.