söndag 22 juli 2018

Sopsortering och miljömedvetenhet


Sopsortering är på en annan nivå här. Både ute längs gåvägar och där man bor, så sorteras det. I England började det komma några enstaka sopkorgar som delade upp plast och resten. Hemma hade vi bara glas och papper och resten gick till brännbart. Nu är det en hel del mer att tänka på. Jag är glad för det men tänker samtidigt på hur andra länder gör. Miljömedvetenheten här är helt annorlunda. Jag har inte heller hört tals om någon klimatförändringsförnekare här. Även det en stor skillnad från England där stämningen är lite trumpsk.

4 kommentarer:

FREEDOMtravel sa...

Det är nog väldigt olika ... När vi reser med husbil upplever vi dock att det är noga med sopsortering på vissa håll, till exempel i Slovenien (där campingen varnade med dryga böter om man sopsorterade fel).

Steel City Anna sa...

Freedomtravel: intressant! Ni har ju verkligen sett många platser.

Annannan sa...

Miljömedvetenheten är nog rekordstor i Sverige jämfört m många länder, men det är ganska nytt att det faktiskt är lätt att sopsortera och man inte måste lagra allt hemma och sedan köra till en återvinningsplats. I alla fall på de skånska småorter där min familj bor har detta inte ändrats förrän de sista kanske fyra åren. Här i Porto finns det återvinningsstationer för förpackningar, papper och glas var 200 meter eller så i stan, och man får en gratis kompostbehållare om man vill och har utrymme att kompostera själv. Har varit så i minst tio år. Ändå ligger Portugal rätt långt efter Sverige, fast det gått framåt mycket. I NL i en liten stad hämtades soporna separerade redan för 25 år sedan. Statistik här https://www.eea.europa.eu/airs/2017/resource-efficiency-and-low-carbon-economy/recycling-of-municipal-waste. Slovenien ligger fö före Sverige!

Steel City Anna sa...

Annannan: Sverige är ett stort land verkligen så jag kan tänka mej att det skiljer mycket. Som med annan service så glöms mindre ställen bort.

Tack för länken. UK låg inte så mkt efter Sverige ändå!