onsdag 4 juli 2018

Mer eller mindre effektivt


Igår tittade jag på slutet av matchen mellan England och Colombia. Lite spännande är det att mina två länder snart möts! Jag säger diplomatiskt att jag hejar på den som vinner. Det är lite intressant ändå tycker åtminstone jag, att jämföra de två länderna även bortom fotbollen. Jag har redan skrivit ganska mycket om hur jag upplevt sjukvården i de båda länderna. I Sverige är det snyggt och rent och himla noga, ganska omständligt och inte så tillgängligt, i England är det kort sagt tvärtom. Nu går det iallafall framåt för mej här och tredje gången gillt har jag lämnat prover och kommer förhoppningsvis få mina recept nästa vecka.

Något annat som är intressant är effektiviteten när det gäller myndigheter i respektive land. Försäkringskassan har 3-10 månaders handläggningstid medan jag redan fått svar från England i samma ärende med allting klart. Där bor det ändå 7 ggr så många människor och jag hade dessutom inte kunnat skicka med de dokument de bad om pga att mitt senaste jobb varit sega. Det gick ändå.

En och en halv månad tog det dock för pensionsföretaget att svara på min adressändring och trots att allt var felstavat kom det fram. De var så härligt världsfrånvända när jag ringde dem och de försökte övertala mej att fortsätta pensionsspara hos dem. Det går så bra bara det är inom EU! Men, sa jag, ni är ju inte själva med i EU snart. Nä, just ja, sa de då. Det hade ingen plan för det än. Talande för hela landets beslutsfattare också kanske.

9 kommentarer:

Anne-Marie sa...

Alla länder verkar ha sina för- och nackdelar. Så även USA.
Ja, fotbolls-VM har ju gått väldigt bra hittills för Sverige.
I USA verkar många amerikaner inte kunna skilja på Sverige och Schweiz. Den matchen måste ha varit litet förbryllande för dem. ;)

Steel City Anna sa...

Anne-Marie: finns många roliga memes om Sverige o Schweiz nu. Ett är just detta: what is the difference between Switzerland and Sweden? Quarter final!

Jag är himla ointresserad av sport men just detta är ändå kul och påminner om härliga barndomsminnen från 1994 då det också gick bra.

Extra kul nu att vi möter England.

Steel City Anna sa...

Det var ganska ofta även i England som de frågde mej om alper och choklad. Jag tänkte på fjällen och Marabou men när de började prata om klockor ja då fattade jag att det var fel land. Många har även frågat mej om tulpaneroch träskor. Svenskar är ganska allmänbildade tror jag jämfört med andra länder. Vi har inte heller haft den där stormaktsmentaliteten på sistone iallafall att allt kretsar runt oss.

Annika sa...

Verkar vara ett klassiskt missförstånd på många håll, haha.
åde i US och UK och i flera andra länder, efter vad jag förstått. MEN grymt med Sverige.
Massor med roliga memes nu, ja.
JA, PÅ LÖRDAG smäller det. K ska in till en bar i DC iklädd Sverigetröja. Kl 10 börjar matchen här, hahaha!!!
Antar att de ligger lågt med alkoholen då. Hehe.
Förstår att du är mkt ambivalent. Helt rätt, må bästa lag vinna.

Anonym sa...Aldrig under mina 50 år här (i augusti) har jag hort att någon blandat ihop Sverige och Schweiz. Kanske är det en generationssak.


Lillan I Cornwall

Steel City Anna sa...

Lillan: det är möjligt. Kanske också har med hur mycket olika typer av människor man möter att göra. Det är en ganska känd grej i hela världen dock att detta missförstånd finns.

Steel City Anna sa...

Annika: hade jag varit kvar i Sheffield hade jag inte vågat ha sverigetröja tror jag. Inte utanför hemmet iallafall. Jag såg klipp från pubar i Sheffield när matchen avgjordes. Det var så att jag rös lite faktiskt, det var sådan otrolig stämning! De kommer nog bli helt otroligt glada om de vinner. Men jag hoppas vi ger dem en ordentlig match. Kanske hoppas jag lite också att vi vinner ;) det ska hursomhelst bli kul att se.

Monica sa...

Det blir verkligen en spännande match, även jag tycker det, haha och ska titta, skönt vi kan ha Sverigetröja på om vi vill också, vi har väl några i gömmorna från turistaffärerna i Gamla Stan:-)

Steel City Anna sa...

Mamma: en liten flagga kan vi ha iallafall :)