söndag 5 juni 2016

En lista om tid

Jag snubblade över en lista igen, i Metro tror jag det var. Lite annorlunda och intressant ämne. Jag vill gärna läsa om det är någon mer som gör den!

Vad är ditt förhållande till tid?
Tid, rent filosofiskt, är något jag inte begriper alls faktiskt. Hur kan en timme försvinna på våren och vara borta hela sommaren och komma tillbaka på vintern? Hur kan vi se stjärnor som inte längre finns? Hur kan vi vara gjorda av stjärnstoft, vart är tiden när vi sover, vart var vi innan vi föddes och vad händer när vi dör? När slutar och börjar tiden? Är tiden en pil framåt eller bakåt eller rund som en cirkel? Kan flera tider finnas samtidigt och kan man plötsligt ana en annan tid? Kan man ana evigheten? Vad är evigheten? Men ja, mer praktiskt, så är jag ganska bra kompis med tiden. Jag kan passa den, planera den, arbeta under tidspress utan större problem och att bli äldre tycker jag bara är skönt.

Vilken tid på dygnet gillar du bäst?
Det får bli nätterna för jag är en nattuggla. Men de gånger jag har tvingats upp i ottan så har jag förundrats över hur vacker världen är då. Fast inte tillräckligt mycket för att gå upp tidigt frivilligt ...

Vilken är den bästa veckodagen?
Jag har aldrig haft några rutiner egentligen sen jag gick i skolan, så alla dagar är olika. Men när jag var yngre gillade jag onsdagar, och det var nog mest för att det var mycket bra på TV då. Annars är vilken dag som helst som är en ledig dag en bra dag.

När går tiden som snabbast?
När jag sover! Jag kan sova länge ... Allra snabbast går den när man trycker på snoozeknappen.

När går tiden som mest långsamt?
När man väntar på en buss i regn.
 

Hur länge tar det för dig att sminka dig?
10 sekunder till 10 minuter kanske. Jag sminkar mej ganska lite, ibland struntar jag i det helt. Men pötsligt kan jag få lust att ha knallblå ögonskugga. När jag var tonåring sminkade jag mej massor, massor. Gärna galna färger. Jag minns en period när jag hade neongrön ögonskugga. Den tiden är nog förbi för gott.

Vilken tidsepok skulle du vilja leva i bortsett från denna?    
Att vara en rik människa på bronsåldern kanske, just innan vikingatiden då jag tänker mej att det blev mer våldsamt och oroligt. En oförstörd värld, friskt vatten, fina hus, gott om mat.

Äter du fort eller sakta?
Fort.

Vad gillar du mest att lägga ner tid på?
Att vara ute i naturen och fotografera.

Vad gillar du minst att lägga ner tid på?
Transporter som tar lång tid, tråkiga vardagsärenden som måste göras, allt trist som hör vuxenlivet till egentligen. Pengar, administration, sjukdomar, räkningar, städning, jobb.

När brukar du gå och lägga dig på vardagar?
Som sagt, jag har inga rutiner så det kan bli alla möjliga tider. Oftast sent. Ibland har jag knappt somnat innan jag ska upp igen.

Ditt längsta förhållande?
Det är det här äktenskapet som jag förhåller mej i.

Vad är den längsta perioden du varit singel?
Oj, det var länge sen jag behövde tänka på den tiden. Jag vet inte riktigt, något år kanske? Mina lärarhögskoleår var en turbulent tid när det gällde kärlek! Innan dess hade jag ett ganska långt förhållande och efter dem så var det bara pang bom gift.

Vad skulle du gärna haft mer tid till?
Läsa böcker, vara med djur, jobba på bondgården, måla, träna och resa.

Vad gjorde du för tre timmar sen?
Jag satt med alla mina sjalar runt omkring mej på golvet och tänkte att varför har jag så många sjalar? Sen la jag ner sjalarna i korgen där de bor igen.

Vad gör du om tre timmar?
Då är jag på jobbet.

Var ser du dig själv om tio år?  
Jag kan inte ens föreställa mej det faktiskt. Kanske bor jag i Prag och filosoferar om tiden och läser romaner hela dagarna.         

10 kommentarer:

Monica sa...

Intressant! Och roligt när vi diskuterade om programmet "Vår värld från rymden", undrar om folk såg det, var ju het fascinerande. Nu går ett i veckan som heter "Mänskligheten från rymden" vet inte om det är något liknande i genre, låter så, helt otroligt med dagens teknik att vi får se så mycket. Och tiden är inbakad eller hur man ska uttrycka det.

FREEDOMtravel sa...

Visst är det intressant hur man kan uppleva tid på olika sätt! Att den går så olika fort... Själv är jag en morgonmänniska. Ibland säger folk att de avundas det, men jag har alltid avundats kvällsmänniskor eftersom de verkar coolare och roligare, haha. (Själv kan jag inte tänka efter sisådär 23:00 på kvällen och då blir man ganska trist på fester ;))

Steel City Anna sa...

Mamma: det verkar vara ett spännande program. Det är helt otroligt vilken data och bilder man kan få numera från satelliterna.

Steel City Anna sa...

Freedomtravel: jag vet inte om jag är så rolig på fester heller men tänka kan jag helt klart efter klockan 23 :) visst är det konstigt att tiden kan gå så fort och så långsamt!

Trillingnöten sa...

Kul att läsa! Håller med dig om tid på många sätt, fast jag är mer "rutinerad" än dig vad gäller rutiner ;) Måste sova i tid och kan inte sova längre än 07. Jag vet inte när det hände senast faktiskt. :=)

Steel City Anna sa...

Trillingnöten: det förstår jag, det måste man vara om man har barn :) till och med katten väcker mej vid sju men sen somnar jag om om jag kan :)

Annika sa...

Roligt och annorlunda lista. Jag kanske snor den ngn dag.
Visst är det underligt med tiden. Vart tar den vägen. Vad händer.
OCH just idag tänkte jag just på tio år från idag, då är jag 60. För tio år sen var jag 40. De här tio åren har gått skrämmande fort.
jag är ganska inrutad i rutiner, och timmar.
KUL at läsa din lista.
Gillar dina funderingar under punkt ett jättemycket. Precis sådär funderar jag också.

Steel City Anna sa...

Annika: vore väldigt kul att läsa din lista! Särskilt om punkt ett :)

Rebekah M sa...

Man kan blir oerhört filosofisk när det gäller "TID". Det gäller ju att komma ihåg att "tid kan inte mätas i klockor", och att det är en uppfinning av människan ... ett "mått på förändring". Alla tidszoner, latituder och longituder ... allt är uppfunnet av oss. Jag tänkte på det när jag stod på GMT linjen i Greenwich.

Våra hjärnor är ju lite begränsande när det gäller att tänka på konceptet EVIGHET. Vi vill gärna tänka på allting i form av 'början och slut'. Jag känner hur hjärnan börjar krulla ihop sig när jag försöker tänka att Universum är oändligt.

När min kompis och jag var runt tolv, tretton, räknade vi ut hur gamla vi skulle vara år 2000. Vi kom fram till 45. Det tyckte vi var så gammalt så vi tänkte att då lever vi inte ens 🙂. Nu är det femton år sedan jag var fyrtiofem, och det känns nästan som i går. När man tittar i backspegeln så verkar tiden ha gått väldigt fort på sistone.

Steel City Anna sa...

Rebekah: tid ar svarbegripligt :) men man marker ju att kroppen blir langsamt skropligare och solen gar upp och ner iallafall, dag ut och dag in. Man far halla i sej i sanna enkla fakta nar hjarnan snurrar :)