tisdag 20 oktober 2015

River Sheaf

Det är så intressant att följa floden som givit Sheffield dess namn. Här och var finns det skyltar att läsa på, om hur det såg ut på just den platsen för hundra år sen. De som först bodde i vårt hus på 1800-talet jobbade högst troligen i en av smejdorna eller kvarnarna längs floden. Hårt arbete, lämnade nog aldrig ens staden. Inte förrän 1939 blev det tal om någon lagstadgad semester, och då var det kanske bara en enda betald vecka det handlade om. Runt 1912 blev det vanligt att man åtminstone hade lördagseftermiddagen ledigt. Floden var större och bredare på den här tiden. Mer grönska men också mer sot och oväsen från industrierna. I det äldsta kontraktet för vårt hus står att läsa att man som arbetare fick ägna sej åt vissa sysslor i hemmet för att bringa in lite extra inkomst, men absolut inte tvåltillverkning (jag antar att det luktade illa under själva framställningen) eller någontingsomhelst inom alkohol eller tobak.












Balance is the key to life

9 kommentarer:

Elisabet. sa...

Intressant inlägg! Hur är det med lagstadgad semester nu i England?

Steel City Anna sa...

Elisabet: 28 dagar, vilket blir ungefar 5 veckor. Dock ingar i detta helger som jul och pask, ska man vara ledig pa juldagen ar det alltsa en av de 28 dagarna som ryker. Klamdagar existerar inte. Sen beror det pa vad man jobbar med och vad det finns for formaner. Men detta har alla alltsa ratt till.

Elisabet. sa...

Tack för snabbt svar! För oss inom handeln är det ju nästan så .., infaller ens schema/arbetstid på juldagen, så är det semesterdag som räknas om jag vill bli ledig.

Steel City Anna sa...

Elisabet: men far man inte tillbaka den dagen? Det fick vi nar jag jobbade som vardare for kommunen. Den drogs inte av minimumdagarna liksom. Aven om jag ofta jobbade jul och nyar och sa.

Annika sa...

Ja, nog fick folk slita förr. Det går nästan inte att förställa sig.
Kul med väggmålningarna.

Steel City Anna sa...

Annika: jag gillade dem, sarskilt de med djurmotiv! Ja ibland ar det bra att fa lite perspepektiv pa slitet :)

Monica sa...

Intressant! Och rätt ofta tänker jag på att det inte är så länge sedan det var väldigt slitigt även här, inte minst nu när man ser fattiga i Sverige och bilden är att det har vi aldrig varit.
Att vandra efter floderna hos dig är så intressant och roligt, väldigt mycket tycker jag om den fina hamnen som är så fint renoverad med bostäder och caféer och småbutiker. Och så husbåtarna på det, så fina! Skulle vara kul att resa en bit med någon:-)

Steel City Anna sa...

Mamma: en båttur vore kul, ska jag kolla upp.

Monica sa...

Anna, ja gör det:-)