tisdag 2 september 2014

Haddon Hall

I Peak District, strax söder om den lilla söta staden Bakewell, ligger ett fantastiskt medeltidsslott gömt: Haddon Hall. Nåja, King John lät det aldrig kallas för ett slott men det behöver man ju inte bry sej om. Det har byggts på från och till och det vi ser idag är en blanding av 1000- fram till 1500-tals arkitektur. Det är som att kliva in i en saga. Nu på sommaren är trädgården öppen och därifrån har man en otrolig utsikt över det leende landskapet Derbyshire. Haddon Hall är fortfarande bebott, här bor nu brodern till den elfte greven av Rutland med sin familj. De har fortfarande fester i den stora salen, skrattade guiden. Där, i träpanelen, finns ett porträtt av Henrik den åttondes föräldrar. Bara en sådan sak.

Från vägen syns inte Haddon Hall alls, det är först när man är halvvägs upp på kullen som man ser det.
Bron över floden, stallet skymtar i bakgrunden (nu toaletter och restaurang)

Ingången och bland de äldsta delarna av slottet

Detta är muren som en gång lät byggas, år 1195, runt det som då var sjäva huvudbyggnaden med tillstånd av Prins John.







En romersk altarsten till krigsguden Mars ära finns bevarad på slottet, helt otroligt! DEO MARTI.




Det finns flera sådana här vackra vävar på Haddon Hall
Henrik den åttondes föräldrar: Henrik VII av England och Elizabeth av York.
Längs väggarna berättas legenden om Orfeus som fängslade alla djur och väsen med sin musik.












2 kommentarer:

Monica sa...

Härligt härligt! Så otroligt mycket spännande och så vackra foton! Mitt "första" slott i England med N och A:-) och jag minns lite grand av historien, idag är jag mer påläst och vi såg inte allt där den gången. Vi gjorde ju så enormt mycket på den
utflykten. Så fint det är och helt fantastiskt med hur allt är bevarat.
Minns att N sa att det fanns ett dricksvattensystem från begynnelsen där och mer moderniteter, intressant och imponerande med all kunskap människan hade!

Steel City Anna sa...

Det var verkligen spännande att åka dit igen. Och att få fler bitar av mytomspunna personligheter som Prins John och Henry VIII är spännande, ja man förstår på ett annat sätt att de faktiskt har funnits och något av det liv de levt. Man vet aldrig, kanske var Robin Hood här och stal lite pengar :)