söndag 13 juli 2014

Melankoli, satsmelodi och filosofi

Börje, vilken man! Eller man ska kanske säga människa. Orkar jag lyssna på en sportgubbe, tänkte jag efter min mycket sena frukost. Sen tänkte jag att det kan väl duga medan man diskar och städar köket. Men jag lystrade till redan första meningen, för den fina melodins skull. Betoningen på alla stavelser jag inte betonar. Bara att säga int' resse istället för intresse. Han spelar precis min typ av musik, 60-tal och melankoliska visor. Han blir arg när han tänker på hur våra äldre har det. Ja, till och med när han pratar om sin ungdom med slagsmål på isen kan jag känna igen mej. Inte i detta att slåss just, men i att vara ung och liksom finna sej. Inte säga ifrån, stå ut, tänka att det är väl så här det är. Det kan jag känna igen mej i. Det är lika svårt att förstå varför man blir avhyvlad huden i ansiktet med en skridsko som att man jobbar hundra timmar i veckan och inte hinner bajsa, egentligen. Och sen talade det till läraren i mej när han berättade om hur han sagt nej till saker han egentligen ville göra för att han var så dålig på engelska. Och för att han tycker det är så jobbigt att tala inför folk. Jag tror att många känner igen sej i det också. Och kanske är det nu inte många tonåringar som lyssnar på p1, men om det är nån som gör det, så hoppas jag att de blir inspirerade att gå på lektionerna i skolan, lära sej engelska och låta hela världen öppna sej för dem. Så fint, Börje!


4 kommentarer:

Monica sa...

Ja mycket bra var han, Börje, hade inte tänkt lyssna men ofta är det oväntade bäst. Bra musik, skön att höra på och mycket bra berättare.

Steel City Anna sa...

Ja bäst hittills, nästan bättre än Fredrik :)

annannan sa...

Jag har inte lyssnat på honom än men han finns definitivt på min lista. Jag brukar lyssna på idrottarna bland Sommar-pratarna. De är definitivt i genomsnitt intressantare än schlagersångarna bland Sommar-pratarna.

Den som har en internationell idrottskarriär bakom sig vet en hel del om vad det är att vara människa. Smärta, motgång och framgång, ambitioner, hemlängtan. Och det är förstås bara de som har begåvning att kommunicera som blir inbjudna att Sommar-prata.

Bra att veta att han spelar bra musik! Jag brukar lyssna på den nedladdade varianten utan musik, vilket ofta är en lättnad men ibland får jag ångra mig. Johan Croneman hade jag velat lyssna på MED musik. Börje Salming ska jag alltså också lyssna med musik.

Steel City Anna sa...

Annannan: jag börjar med musik och är den inte tilltalande så byter jag till den kortare versionen, bra att man kan göra så :) hoppas du gillar Börje!