tisdag 28 juni 2011

I onsdags

 Knappt en vecka sen är det, som vi landade i Prag, men det känns som en månad sen redan. Jag liksom bara rusade in i jobbet, eller sköts från en kanon ända från Prag till skrivbordet på kontoret och först nu har jag börjat andas. Resväskan står orörd, jag brukar annars packa upp på en gång. Det tar ett tag att komma ikapp, det var en sån intensiv resa.

När vi landade i Prag var detta vad jag såg genom det lilla flygplansfönstret:
Landningsbanan med mörk himmel
Sen brakade det loss, hela himlen öppnade sej och blixtarna duggade tätt. Att flyga i åskväder var ingen särskilt rolig upplevelse, jag hoppas verkligen att jag slipper det i framtiden.

Vi ordnade med hyrbilen och körde en extra sväng genom Prag i regnet.
Sen bar det av mot bergen norrut mot Liberec. När vi väl kom ut ur åskvädret uppenbarade sej den mest fantastiska starkrosa himmel jag sett på länge och det blev ett fint välkomnande.
Vägskyltar med regnmoln på
Sen drack vi te i makens barndomskök.
Jag har varit här en gång tidigare, för sex år sedan när vi var nykära och jag hade fyra olika nyanser på ögonskuggan en vanlig torsdag och gick upp och borstade tänderna tidigt på morgonen för att låtsas att jag vaknade med tandkrämsandedräkt. Nu, ja nu sitter jag i en urtvättad pyjamas som det står 'Moody Cow' på och beodrade utan vidare karln att åka till macken och köpa frukost och kaffe vilket han gjorde också. Jodå, det händer en del på sex år. Såhär ser han ut ungefär, fortfarande. Och teckningen är söt tycker jag - visar på en man med känsla för detaljer med sånna pydliga rabatter. Det fanns en del i gömmorna!
Lägenhetsområdet i Liberec ser ut som i vilken svensk förort som helst och jag kände en underlig bekant känsla av hemma, sådär så att jag måste påminna mej om att inte säga hej till folk på svenska när jag mötte dem i porten. Annorlunda var dock allt liv och rörelse i området, nästan varenda människa hade en liten hund att gå promenader med, folk stannade och pratade med varandra, många gick ut och satte sej på en bänk utanför huset enbart i syfte att prata med alla som gick förbi - jag försökte tänka mej att nån skulle göra så i Stockholm, kanske i kommunen långt ifrån lagom, men i största allmänhet, utan ens en förevändning av en bok eller fipplande med en mobiltelefon, nej det är otänkbart. Jag ska nog prova det nästa gång jag kommer till Sverige.
Utsikt från balkongen
Förlagan till Sveriges förortskomplex, eller tvärtom kanske

4 kommentarer:

Monica sa...

intressant och söt bild på maken:-). Fin teckning också och såg han kunde fortfarande när vi var i stugan. Husfärgerna tror jag Sverige var och studerade där;-) likväl som svenska lärarna ända till 90-talet åkte på skolutbildning i öst så det blev rätta modellen här;-)

Trillingnöten sa...

Vet du, jag gillar såna där sociala experiment! Jag skulle kunna tänka mig att göra nåt sånt som att sätta mig nånstans och bara prata...fast folk skulle kanske tro att det är nåt "fel" på en då...eller att man är pensionär förklädd i en 30-årings kropp...

Steel City Anna sa...

Mamma: Färgerna är lite grällare i vissa delar av storstockhom tycker jag nog ändå :)

Trillingnöten: Det vore roligt att se folks reaktioner, om du gör det så får du lova att skriva på bloggen ett inägg om hur det gick :)

Monica sa...

Ja du har så rätt så;-)