onsdag 28 maj 2014

Tankar om EU

Ordet börda, burden på engelska, har jag hört flera gånger i de senaste politiska diskussionerna. Ett gammalt ord med rötter i urtiden som hör ihop med verbet bära, vilket i sin tur ledde till att börda också kunde betyda barn, den som varit buren. Redan i Bibeln står det att vi ska bära varandras bördor, men att vi också har ansvar för att bära vår egen del av ansvaret, så som vi förmår.

Börda. Ett vackert ord, när man tänker så. Alla har vi varit barn, och blivit burna. Man skulle också kunna säga att vi alla varit bördor, i den mening att vi varit hjälplösa och behövt någon som tar hand om oss. Vi kommer någon gång i livet att bli sjuka, vi kommer alla definitivt att bli gamla, och absolut så kommer vi att en gång dö, och bäras till vår sista vila.

Att kalla bara en del av mänskligheten för bördor är därför mycket underligt. Men det är just vad som händer, och det är ohyggligt sorgligt.

Det blåser hårda vindar i Europa, är andra ord jag hör allt oftare. Det, gör ingenting alls. Det är vi som blåser. Låt oss blåsa lite mjukare.

Börda: Den som varit buren. Den som bär.


4 kommentarer:

Monica sa...

Det finns uppemot 800 EU-parlamentariker med skyhöga löner och dessutom har de sina assistenter var och en till att översätta allt som sägs i alla sammanhang som de sedan kan läsa skriftligt och frågan är om de gör det eller ens begriper vad som står eller har sagts.
Men, aldrig har jag hört någon ha förmåga att tala som du. Att fånga allt i inte så många ord, bara de ord som behövs och ord som säger precis allt. Ja där går vi miste om en talare och skrivare som har förmåga att sätta ord på pränt och i tal, kvarstår EU så finns ju möjligheter...
Så oerhört bra du uttrycker hela mänsklighetens varande i detta.

Steel City Anna sa...

De är nog inte så filosofiska i EU. Många parlamentariker verkar också liksom förvånade att de är där, att de får frågor om Europa, om framtiden. De svarar alldeles uppåt väggarna. Som om de tänkte, ja just det, det är det vi håller på med ja, samarbete, ekonomi, problem. De bara väljer nåt godtyckligt från sitt eget lilla partiprogram.

annannan sa...

Enormt bra fångat. Jag har haft en länk till det här liggande i en vecka, och nu har jag äntligen fått ut den hos mig. Hoppas att jag kan leda in några fler läsare hit.

Steel City Anna sa...

Annannan: tack! Jag är djupt oroad och skrämd över utvecklingen i Europa. Det påminner om både upptakterna till första världskriget för hundra år sen och de otäcka ideologier i andra världskriget spm jag naivt trodde alla var överens om att aldrig mer.