tisdag 24 februari 2009

Fettisdagen!

Hoppas ni mumsat i er många semlor idag. Och tänkt på utlandssvenskarnas svåra situation och semmelbrist. Iår, liksom förra året, har jag tvingats baka mina egna semlor. Det är faktiskt inte så lätt att baka semlor. Jag skyller det mest på torrjästen som jag hatar mer och mer ju längre jag bor här. Varför har inte engelsmän färsk jäst?! Jag fattar det inte. Lussebullarna i julas blev bra med torrjäst men då var det faktiskt svensk kronjästs torrjäst speciellt för söta degar. Till semlorna använde jag engelsk torrjäst som var kass och semlorna jäste inget vidare och blev ganska platta. Men med mandelmassa och grädde gick dom ju ner ändå.
Steg ett: Skär av locken på de förhoppningsvis stora och pösiga med Kronjäst bakade semlorna, gröp ur en del av innehållet och blanda med mandelmassa och lite mjölk.

Steg två: Ha på massor av grädde.

Steg tre: Ta daa!

2 kommentarer:

Anonym sa...

Mmmmmm, så mumsigt. Ser jättegoda ut älskling.Vi har också mumsat ikväll fast de var inte så där läckert gräddade som dina. Kompenserade med kaffe som hade doft av choklad och jasmin. Tar med ett sånt paket. Och jäst när jag kommer igen. Puss från mamma

Anonym sa...

Fettisdagen heter Shrove Tuesday här och då äter man pannkakor av samma anledning som man äter semlor i Sverige. Sådant som fett, smör och ägg t.ex. fick man inte äta under fastan.

Semlorna ser goda ut! Jag har inte ätit semlor sedan jag flyttade hit för 40 år sedan. På tal om jäst så visst finns det 'fresh yeast' här. Enligt vad jag hört, så är det möjligt att få tag på 'fresh yeast' vid bröddisken i Asda och Tesco t.ex.

Lillan