torsdag 5 februari 2009

Vett, etikett och paraplyer

Modern telefonetikett, hur är den egentligen? Och har den nyligen ändrats? Och är det en kulturell skillnad mellan Sverige och England?

Kommer ni ihåg när era föräldrar eller farföräldrar på 70- och början av 80-talet svarade med hela telefonnumret i telefon? Uråldrigt nuförtiden, eller? Jag såg nyligen karaktören Abbe i Gardells De Halvt Dolda svara just så i en scen som ska utspelas på 70-talet.

Jag tycker alltid att det är bäst att vara extra artig i England. Jag svarar bara "hello" (att bara svara hallå på svenska i telefon överhuvudtaget räknas som oartigt i Sverige, eller?) i min privata telefon men på jobbet säger jag alltid platsen där jag är, och Anna speaking. Av mina yngre kollegor (under 25 räknar jag som ungt numer, haha) får jag ibland höra ett trött jamen det vet jag väl, det e därför jag ringer. De kan svara lite vad som helst i telefon, allt från yeah? till tilltalsnamnet. Äldre människor svarar som jag, för det mesta. Nu undrar jag, har ungdomarna bad manners eller har artigheten börjat luckras upp och förändras? Eller har det att göra med att de förväntar sej att jag är mera informell nu när vi känner varandra? Dock så kan jag aldrig hålla reda på vems nummer som hör till vem om de ringer till en fast telefon. Det kan också vara myndigheter osv som ringer. Så jag kör på med artigheten.

En annan telefongrej; i Sverige har jag alltid fått lära mej att man aldrig ringer till folk senare än halv tio på kvällen eller före klockan nio på morgonen. Här ringer folk lite närsomhelst, ofta fram till 23. I och för sej aldrig innan 9. Är detta en kulturell skillnad? Eller bad manners?

Snön har fallit igen, och nu är jag trött på den. Museer osv har stängt och jag börjar bli trött på att slaska och halka runt i stan. En iakttagelse har jag dock gjort, nämligen att när det snöar i England så har folk paraply. Så gör man inte i Sverige, eller har jag missat nåt? Och när man tänker efter, så e det ganska smart med paraply mot snön. Så varför gör vi inte så?

Skriv gärna vad ni svarar i era telefoner, och om ni gör skillnad på mobil och fast ...

2 kommentarer:

Anonym sa...

Kanner igen det. I min mobil svarar jag bara med mitt namn och i jobbsammanhang brukade jag svara med foretagets namn + Ragnhild speaking. Nu ar ju mitt namn inte sa englands vanligt (vet inte vad mina foraldrar tankte nar dom dopte en stackars flicka argang 79 till Ragnhild - men man vaxer a andra sidan in i det mesta) sa alla fragar anda efter mig "can i speak to rainchild, rainild, ragill etc....

Men jag ar forvanad att valdigt manga faktiskt bara svarar "hello". Jag tycker det ar oforskamt och lite motsagelsefullt med tanke pa att britterna alltid annars ska vara sa trevliga med alla sina "how are you"...

Isabell sa...

ar du utbildad larare? Varfor jobbar du inte som det i england da?