Sunday, 9 April 2017

Tackorna lammar

De första skrynkliga, veckiga och skakiga och skuttiga lammen är komna. Ljuvliga, ljuvliga. Livet, nytt liv.
Denna skrutt just kommen till jorden.

11 comments:

Elisabet. said...

Samma sak händer här. På väg till affären passerar jag Särdals kvarn och där går fåren ute året om. För en vecka sedan upptäckte vi det första lilla lammet - en svart krabat - och nu är det många .., alla svarta utom en enda som är vit! Underbart!

Steel City Anna said...

Elisabet: fa ting som gor mej sa saligt glad som lamm :)

Monica said...

Så fint att se dem!

Anonymous said...

Jag kan ha fel i detta, men på lammen sitter gummiringar runt svansarna och om jag tror rätt, så används detta för att strypa blodtillförseln och "kupera" svansarna. I mitt tycke är detta förfarande djurplågeri. Självfallet lastar jag inte dig för detta på något sätt, men jag blir ledsen över hur människor behandlar djur.

Steel City Anna said...

Mamma: ja, underbara!

Steel City Anna said...

Anonym: ja inte ar det min bondgard :) vi manniskor ar inte sarskilt trevliga djur, det ar sant. Men ibland far man leva i nuet och vara lycklig over veckiga sma lamm.

Monica said...

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=3570675

Här kan man läsa om hur det går till i Sverige, detta var ett tag sen och det har inte blivit bättre kan jag lova, vi har en väldigt stor lammproduktion i vårt land med stor efterfrågan. För att inte tala om vår hemska kycklingproduktion, inga gårdskycklingar där inte.

Det är fint att se UK:s lamm på gröna ängar, här ser en stor del av lammen och fåren inte solen under hela sitt liv fram till slakten. De som går ut och de blandas också med övriga de blir alla besprutade mot fästingar som sprider en särskild farlig sjukdom till lamm och får. Svårt att få klarhet i den där ringen om svansen, måste forska vidare, här i Sverige vill man klippa av svansarna för att de är ruttna på de stackars lammen som står tätt intill varandra inomhus året om, och dessutom av fel ras som inte passar här, det beror också på att svensken vill ha lammkött året om och vi har inte det klimatet som andra länder. Men vill ha allt! Säger jag som aldrig äter lammkött eller knappt något annat kött heller, knappt fisk sen sisådär 40 år. Men dricker mjölk:-)

Ska forska vidare om ringen;-)

Monica said...

Så här gör man också, tackorna blir surrogatmammor med hormoner och kirurgi. Usch inte kan de säga nej heller som människan.

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=3569570

Anne-Marie said...

Så söta de är de små. :)
Bäst att passa på att njuta av nytt liv och gulliga lamm.

Steel City Anna said...

Mamma: ja, detta har jag inte satt mej in i.

Steel City Anna said...

Anne-Marie: ljuvligt sota :)