fredag 22 maj 2009

Eva

Eva var möjligen Adams andra fru. Bara en sån sak. Adam var först, enligt vissa källor, ihop med demonen Lilith. I Bibeln nämns dock bara Lilith en enda gång i Jesaja 34:14 i ett helt annat sammanhang. Så man vet inte riktigt vad man ska tro. Men bibelöversättarna är ju av tradition inte direkt kända för att lyfta fram kvinnorna i Bibeln. Kanske har man valt att förbise med Lilith?

Eftersom det finns två skapelseberättelser i Bibeln finns det en hel del rum för tolkningar om detta med den extra hustrun men det verkar som att Gud först skapade en man och en kvinna av lera, och sedan ännu en kvinna av Adams revben. Vad som hände med den första kvinnan finns berättat i andra texter, skrivna troligtvis under samma period som Bibeln, men ingår inte i Bibeln. De räknas inte som judiska utan som historier och tillägg till det Gamla Testamentet, som blandar myter från flera olika kulturer.

När Gud skapar människan i den första berättelsen låter det såhär: (Första kapitlet Genesis: 26.) Och Gud skapade människan till sin avbild, till Guds avbild skapade han henne, till man och kvinna skapade han dem. Detta hände på den femte dagen.

I andra kapitlet däremot, skapar Gud först en människa (=adam på hebreiska), och när denna människa verkar se ensam ut skapar Gud en till människa av hans revben. (Genesis 2:22). Så vart tog kvinnan av lera vägen? Det kan ju också vara så att de två berättelserna bara är olika versioner av samma förlopp, så att det alltid fanns bara en kvinna. Men det finns i så fall intressanta skillnader i tolkningarna, eftersom i den första är både man och kvinna skapade till Guds avbild, av samma material, på samma gång, men i den senare skapas kvinnan som en hjälp till Adam, av hans revben. Det finns dessutom en hel del felöversättningar i den andra versionen som späder på uppfattningen att mannen skulle vara kvinnan överlägsen. Läser man noga och tänker lite själv så finns det mycket som tyder på att Eva hade stor kraft och makt i Eden:


Jag tänker på Lina Sandells versrad som hon fick ändra så att det skulle passa sej:
... Han, som har mer än modershjärta ... fick bli till ... Han som bär för mig ett fadershjärta ...
ur Psalmen Blott en Dag.

Visst spelar det roll vilka ögon som läser en text.

Inga kommentarer: