tisdag 5 december 2017

Ode till Den Nya Centralstationen


I åratal fanns det en plats som jag avskydde djupt men ändå tillbringade oerhörda mängder tid på. En svettig, smutsig och stressig plats. Trängsel och kaos. Jag talar om pendeltågen på Stockholms Central, och förbindelsen till tunnelbanan eller bara upp och ut överhuvudtaget. Fruktansvärt. I juli i år gjordes stationen om och jag har nu sett den för första gången. Det är glasväggar och ritade rutor framför dörrarna som man inte får kliva i förrän folk har gått av tåget, detta logiska beteende som av någon anledning aldrig fungerade förr utan man brottades för att gå på. Jag blev så lycklig att jag mejlade Trafikverket och tackade dem för deras utmärkta jobb just med detta. Det tog en 40 år sådär men bättre sent än aldrig.

https://www.trafikverket.se/nara-dig/Stockholm/projekt-i-stockholms-lan/Citybanan/Citybanans-stationer/Stockholm-City/

8 kommentarer:

Annika sa...

Kul Anna, har inte sett nya centralen själv ännu.
Men så himla fin den verkar ha blivit. Roligt.
Uppsala är verkligen en fin stad att besöka. Hoppas också att ni ska kunna vara i stugan mkt i sommar. Härligt med den.
Ha en fin måndag, Anna!!

Steel City Anna sa...

Annika: tror du kommer bli impad också :) jag fick ett gulligt svar från Trafikverket, de blev glada över beröm :)

Monica sa...

Ja stressgången ett minne blott som vi så gärna glömmer! Och roligt att du fick svar och ett så trevligt och tacksamt, kanske ingen mer tackat, trots alla sociala medier. Väldigt bra att detta blev gjort men det tog sin tid, är en svår historia att bygga i detta vatten in till City men det gick.

Steel City Anna sa...

Mamma: jag blev imponerad verkligen. Väldigt snyggt och praktiskt. Klassisk skandinavisk organisation :)

Anne-Marie sa...

Men att de har upptäckt att folk faktiskt måste gå av tåget innan man kan gå på! ;)
När jag åkte tunnelbanan varje dag var det en mindre kamp att ta sig av och på ibland.
Har givetvis inte sett denna nya station men det låter ju bra. Bilden du visar liknar väldigt mycket hur det ser ut till exempel på Chicagos flygplats när man går av och på det tåg som kör mellan de olika terminalerna.

Elisabet. sa...

Härligt! Själv har jag inte varit där ännu (sedan allt detta nya kom på plats), men det ska bli! Och bra med brevet till Trafikverket! Tänk, vad sånt kan betyda!

Steel City Anna sa...

Anne-Marie: visst är det underligt ur svårt sånt kan vara! Men nu stod alla ordentligt och lydigt utanför den lilla fyrkanten tills alla gått av ;) här funkar helt vanligt hyfs fortfarande, man väntar på sin tur utan markerade lådor, men man vet aldrig, det kan gå utför här också.

Kändes internationellt och snyggt, imponerad blev jag!

Steel City Anna sa...

Elisabet: då kan du också skicka ett mejl till dem :)