Wednesday, 1 March 2017

Gardinläget en vanlig dag

Svenskar älskar ljuset och är inte så ängsliga av sej när det gäller att dra för gardiner och persienner - det är inte hela världen om någon skulle se in. Vi har också rejält med plats jämfört med många andra länder, även i storstäder, och stora trädgårdar eller parker och gräsmattor mellan husen. Här i England byggs husen tätt, tätt, tätt och hemmet är engelsmännens borg. De är väldigt noga med att detta är deras privata lilla bubbla. Man träffas hellre på puben än hemma hos någon.

Många hus har också gatan precis utanför fönstret som på mittenbilden, eller en liten "front garden" innanför trottoaren som på den första. De som bor större och har en ordentlig "front lawn" utanför dörren (hög status i det) brukar öppna gardinerna när det är ljust ute och stänga dem i skymningen. Det finns klassmarkörer även i detta som med precis allt i det här landet. Visar jag bilder på lägenheten i Stockholm där mina föräldrar bor är mina vänner här aldrig särskilt imponerade (man ska bo i hus här, lägenhet hyr man bara för att man måste är den generella hållningen), men den lilla stugan i skogen signalerar stil och klass med den gigantiska gräsmattan och brukar alstra många följdfrågor och superlativ. Att man kan få en herrgård i Norrlands inland för en klädkammare på Södermalm är inget de begriper, och högst underligt är det ju egentligen.

Jag läste ett inlägg hos Annika och när jag gick en promenad en vanlig vardagsförmiddag så kom jag ihåg det och tänkte att jag skulle kolla gardinläget ... Till och med puben hade fördraget på övervåningen där jag antar att the landlord eller landlady huserar.
6 comments:

Monica said...

Ja man fattar ju bättre när man förstår hur tätt det är byggt mot här. Och att det blir rätt trångt när så många som möjligt även i storstäderna vill att huset står på marken. Så inte så konstigt heller att man drar för när folk ständigt passerar förbi. Och kul att det går att se klasskillnader även i det:-).

Jag förstod inte alls att vår stuga kunde väcka sådan uppmärksamhet så de nästan trodde vi var släkt med kungahuset, det fattade jag inte alls först:-). Lite kul är det och förstår ju det också, vår tomt räknas ju som gigantisk hos er och kostar vad som helst.

Ja här hemma kunde vi vara många fler:-)

Steel City Anna said...

Mamma: ja, här är det ju också hög status att bo på landet. Begreppet resten av England finns inte :) levande landsbygd. Vi skulle lära oss av Norge och UK när det gäller detta. Men gärna en billig herrgård först ;)

Lena i Wales said...

Så, så, bra beskrivit! Stort tack till dej!
Det är helt klart inte bara jag som ser det så.
Svårt för svenskar att förstå att vi lever i ett extremt klassamhälle och har så olika värderingar mot britter. Privacy som är så viktigt här, inte lätt att förstå om man inte lever i det.
Tack igen!

Annika said...

SÅ kul. Ja, nog är det som här. I mångt och mkt. Fördraget och neddraget. Många bor ju stort här där jag bor, jättevillor. MacMansions som man säger i lite nedlåtande ton om stora, vräkiga villor (som är standard när det byggs nytt på många håll här i NOVA).
Här i Reston byggs många nya radhus, och mkt, mkt, mkt på höjden. Här finns ingen plats för de stora villorna (det finns en sträng master plan för balans mellan hus och grönområden, tack och lov). Man träffas nog gärna hemma här, ofta mkt "casual", sällan och aldrig får man "the grand tour", man får se de allmänna utrymmena i ett hus, men sällan övervåningen och sovrummen.
Så kul att alla blir impade av dina flädrars sommarstuga. KUL!!!
Det är ju samma här i de flesta storstäder, man har byggt mkt på marken, sk row houses, brownstones etc. Inne i DC finns det en stadsdel med bara fina villor, inne i stan alltså. Lite som hos er.
Men sen började de ju bygga på höjden även här och skyskrapor finns ju i varenda amerikansk stad. UTOM i DC, i DC får inget skugga Washington Monument och the Capitol Building. Därför är Washington DC en ganska unik amerikansk stad. SÅ kul att läsa om hur det är hos er med detta också. Som du vet får jag tuppjuck och cellskräck om jag ska sitta bakom neddragna gardiner.
Ha en finfin dag!!!

Steel City Anna said...

Lena: kul att du gillade inlägget! Ja, du vet ju precis hur det är.

Steel City Anna said...

Annika: det visste jag inte om Washington DC, detta med skyskraporna. Intressant! Ja, det är sant, the grand tour existerar inte här. Man håller sej på sin plats hemma hos folk helt enkelt :) lite flottare människor här har ofta ett reception room också, så umgås man där och gästerna får använda en toalett i anslutning till rummet :) kanske går man ut och beundrar trädgården också :)