torsdag 2 juli 2009

Kan kungen bli katolik?

Jag tittade häromdagen på den mycket välgjorda och intressanta filmen The Other Boleyn Girl. Mest fastnade jag för hur Henrik den åttonde bytte religion för "kärleks" skull (jag vet inte riktigt om man kan prata om kärlek när det gäller denne grymme konung): När han ville gifta om sej med Ann Boleyn måste han hitta ett giltigt skäl att skilja sej från sin katolska hustru. Det måste han be om lov från påven att hitta. Och påven hittade inget. Hon hade varit trogen och barna-alstrande. Så det blev ingen skiljsmässa. Då beslöt sej kungen för att helt enkelt strunta i påven och bli protestant. Och eftersom kungen hade makt på den här tiden så blev resten av England också protestantiskt. Jag undrade om detta verkligen kunde vara sant men så var det. Ingen uppenbarelse av något själsligt slag, ren politik.

I ungefär samma veva gjorde Gustav Vasa en liknande vändning i Sverige. Han valde ut ett par biskopar utan råd från påven. Då blev påven putt, och ville att Gustav skulle ändra tillbaka till några andra biskopar. Men det ville inte Gustav. Och blev således protestant, han också. Så nu är vi det, vi svenskar. Det är lite underligt hur det kan bli så bara, och att vi fortsatt så. Gustav Vasa kunde ju likagärna funnit en annan religion läglig. Så jag funderade på det, om Kungen skulle vilja bli katolik, om han skulle få det. Och om det skulle ha nån effekt på svenskarna då. Och på statskyrkan. Men kungen får inte bli katolik, enligt denna artikel. Blir han det så får han avsäga sej tronen, precis som Drottning Kristina gjorde för en herrans massa år sen. Men han kan få tillhöra Norska Kyrkan om han vill. Den är också luthersk.

Ju mer man funderar på detta desto underligare blir det. Vem är det egentligen som bestämmer över Kungens religion? Är det staten, vars regering mer eller mindre vill avskaffa monarkin. Är det folket, varav bara ca 2% överhuvudtaget går i kyrkan. Är det politiskt viktigt? Skulle det kunna starta ett inbördeskrig om Kungen blev katolik? Nejmen snälla nån. Om Gustav Vasa fick byta religion som han ville, som verkligen hade inflytande över riket, varför får då inte Kungen det, som mest åker på middagar och hajker i skogen?

Daniel Westling står i samma position som jag själv: Om han och Victoria får barn, så måste de bli lutheraner. Han själv får vara buddhist om han så önskar. Mina barn blir katoliker, för det har jag lovat när jag gifte mej katolskt, utan att vara katolik själv. Man kan undra om sånt här spelar någon roll, eller bara är politik. För vem är det viktigt? Är det viktigt för mej att jag inte är katolik. Känner jag att det är viktigt att tillhöra en luthersk kyrka? Är det kanske så, att man följer det som är mest lägligt. Roligt vore det ändå, om Kungen bytte religion. Vad oväntat det skulle vara.

Den enda förklaringen jag kan hitta till att Kungen inte får ha religionsfrihet som regent är att det är en symbol för tradition. Tradition.

Roligt. Allt detta för en film om Henrik den åttonde. Jag är osäker på om Englands drottning får byta religion utan att förlora tronen. Nån som kan hjälpa mej?

2 kommentarer:

Anonym sa...

Bytte inte Vasa religion av något ekonomiskt skäl också? när sverige blev protestantiskt kunde han ta alla kyrk-pengar och betala av skulden till Lubeck, jävla smart och rpaktiskt snubbe, den där Vasa :)

Anonym sa...

Nej, Drottning Elizabeth kan inte byta religon. Hon är " head of the Church of England".

Lillan