torsdag 1 september 2016

Eyam, 350 år efter pesten

Det blev en liten utflykt till den lilla byn Eyam i Derbyshire idag. I år är det exakt 350 år sedan pesten kom hit och många dog. Hela familjer och släkter. Intressant med modern forskning är att man kunnat se en gen som är gemensam för dem som var immuna mot pesten, Delta 32 mutation. Ännu idag har befolkningen här fler bärare av denna gen. Spännande är det också att Sverige nämndes särskilt som ett land med en befolkning med hög procent (14) bärare av detta anlag.

När pesten kom (med post från London som innehöll infekterat tyg till en skräddare) så tog invånarna här beslutet att sätta sej själva i karantän för att inte sprida sjukdomen vidare. För detta minns man dem ännu och tackar dem för deras uppoffring. Nu är det en högst levande och gullig by!



The Riley Graves. Mrs Hancock begravde sina sex barn och sin man här 1666. De dog alla inom loppet av åtta dagar, men Mrs Hancock blev inte smittad.


"Remember man that thou shalt die".













4 kommentarer:

Monica sa...

En fascinerande bakgrund är det i denna vackra by och fascinerande långt bakåt med romarna och så småningom om vikingarna som kanske blandat upp DNA:t lite överallt. Väldigt intressant och vilken vacker by där man hedrar och inte glömmer, så fint!

Steel City Anna sa...

Mamma: man lär sej mycket av att vara här! Vikingarna blir jag mer och mer intresserad av också.

FREEDOMtravel sa...

Fy så hemskt med pesten! Vilket öde för byn! Ibland tänker man ju på vad som skulle hända om nån liknande sjukdom spred sig idag... hua!

Steel City Anna sa...

Freedomtravel: ja, jag tvivlar på att folk skulle vara lika självuppoffrande. Vi får hoppas på att vi har Delta 32 mutationen :)