torsdag 30 april 2009

Valborg och Full Monty

Igår gick filmen The Full Monty på Channel 4, och förutom att detta är en utomordentligt charmig och rar film så är den dessutom inspelad i Sheffield. Mycket har förändrats sedan filmen spelades in, men visst känner man igen sej! Jag tror att igår var fjärde gången jag såg filmen och nog första gången jag verkligen förstod all sheffieldska inklusive svordomar. Det är lite ålderstigna svordomar i filmen men jag vet en tant som fortfarande uttrycker all förvåning med "Hell on fire!" som en tjej i filmen säger när Gary avslöjar att det kommer bli "full monty" på fredag. "Chuffin'" är ett annat gulligare svärord som också mest används av 50 plusarna nuförtiden.

Det blir inte mycket till Valborgsfirande för mej, trots att seden att fira helgonet Valborg faktiskt är brukligt lite varstans har jag läst på wikipedia. Här är det iallafall ingen som bryr sej och jag kan ju inte direkt gå ut på balkongen och tända en egen brasa ... Men glad Valborg på er därhemma iallafall!

onsdag 29 april 2009

Svininfluensa!

I lilla Barnsley (där baristan omtänksamt och helt utan ironi eller att vara nedlåtande frågar om man vet vad en espresso är när man beställer det ifall att man bara beställde det för att det var billigast på listan och inte förstår sej på dessa italienska snofstermer), av alla ställen på vår jord, har två fall nyligen upptäckts av den redan mytomspunna svininfluensan. Men britterna tar det med ro. På jobbet var det många som hoppades på att få en släng grissjuka eftersom man då definitivt inte kan tvingas jobba på grund av smittorisken. Och så går man ner i vikt, sa en kille. Men lite nervös blir man ju när antalet döda och smittade stiger. Dessutom har jag en vän i Mexico just nu. Och så tycker jag synd om alla som gifter sej nu i bröllopstider och har sparat till en bröllopsresa i Mexico och nu varken kan åka eller få tillbaka pengarna. Grymt, sa grisen.

tisdag 28 april 2009

Orchard Square


Orchard Square är ett kul litet minicentrum som kan vara svårt att hitta trots att det ligger intill Fargate. Väl här hittar man många unika affärer och man kan göra massvis av fynd! Här finns också en mycket trevlig pub, "Museum". Och TK Maxx ligger här. Detta torg är absolut ett av mina favoritställen i Sheffield! Klockan ovan är ett gulligt torn och varje kvart öppnas dörrarna och några trädockor kommer fram och bankar stål vilket är ett minne till John Brown som hade sin första verkstad och affär här på Orchard Sq. Han uppfann rostfritt stål, "stainless steel". Hans företag är numer ett av världens äldsta inom stålindustrin eftersom det funnits i tre sekler. I denna anda finns det också fortfarande många hantverkare här, som man hittar om man går upp i trappan bredvid klockan.


Fina gatlyktor och hustaken runt torget under snöyran i februari

måndag 27 april 2009

Leopold Square


Leopold Square är ett nybyggt torg gömt mellan stökiga West Street och största shoppingstråket Fargate, fullt med restauranger av det bättre, men ändå överkomliga i pris, slaget och verkligen en oas! Här kan man äta fantastisk indisk, italiensk, amerikansk, spansk, japansk och libanesisk mat. Ofta kan det vara omöjligt att få bord på någon av restaurangerna på Divison eller West Street om man inte planerat och bokat i förväg, men här finns det gott om plats. Och så slipper man fulla studenter utklädda till älvor, superman och hejarklacksledare ...

söndag 26 april 2009

Försöker vara lite estetisk ...

Stålbollsfrosseri utanför Millenium Galleries! Tyckte att det var vackert med himlen och toppen av Winter Garden-växthuset i fönstret ...Jag i stålbollsvattensspegelbild ...

Assimilering

Jodå, nu börjar det hända grejer i vårt annars så strikta svensk-tjeckiska kök. Det har i dagarna bakats typiska engelska ingefärskakor OCH ätits typisk nordengelsk söndagslunch. Om nån vill ha receptet på dessa hysteriskt starka ingefärskakor så säg bara pip. Men dom är inget för veklingar!
(Karin, du vet vad du har att vänta dej. Stek och jelly hela tiden ;)

Söndag med Sheffield Half Marathon!


Det årliga marathonloppet gick av stapeln idag. Massor av folk och solen sken. De flesta deltagarna hade normala sportkläder men så fanns det en och annan filur i annorlunda utstyrslar. Hela City Centre stängdes av för trafik och det fanns hur många voluntärer som helst som fnattade omkring med oranga koner. Någon gång skulle man kanske ta och vara med ... ?

lördag 25 april 2009

Makens namnsdag

Idag är det St Marcus Day så jag ska laga makens favoriträtt ikväll, lamb shank med potatismos och honungsglaserade morötter. Jag har försökt hitta en svensk översättning på lamb shank men är lite osäker, för det finns väl ingenting som heter lamm-lägg? Shank verkar iallafall komma från fornnordiskans skank, typ skenben (Astrid Lindgren använde ofta detta ord i sina böcker minns jag). Lammskenben låter ju inte så gott, men det är nog vad det handlar om. Eller det kan kanske möjligen vara ett lår också. Hursomhelst ska köttet koka i evigheter vilken totalt infiltrerar mina ideer om att åka till en park och sola, fast det är lite växlande moln idag så det gör nog inget. Ingenting spännande på TV heller så medan jag går och öser lammet då och då tittar jag på Snooker, som faktiskt har en väldigt lugnande effekt på mej. Dovt mumlande gubbar och små kluckande puttljud från kloten. Spelet begriper jag inte alls.

Jag tittade på Inför Eurovision igår över nätet och samtliga i juryn gav detta bidrag 0 poäng. Jag börjar förstå varför maken väljer att strunta i Eurovision! Detta bidrag tävlar i samma semifinal som Sveriges bidrag ... Om det slår Malena så blir det fajt här hemma!

fredag 24 april 2009

St Georges Day

Igår var det St George's Day, vilken är det närmaste engelsmännen kommer en nationaldag. De firar ungefär som svenskarna gjorde framtills den ganska krystade helgdagen kom till, nämligen mycket lite. Nån kanske klär ut sej till riddare i ett köpcentrum och man kan se den engelska flaggan (den vita med rött kors) lite här och var. Själv jobbade jag jour och märkte inget vidare firande, förutom en marknad i stan av det mindre slaget, men såg en dokumentär om St George's historia och mytiska kamp med draken, som står staty i Storkyrkan i Stockholm. Fast då heter han ju Sankt Göran. Efter en lång karriär som beskyddare av kristna och romersk soldat, samt lite drakfajter, fick han huvudet avhugget. Så kan det gå. Lite ironiskt att det var mycket större hallå i mars när Irlands skyddshelgon firades! Men också, på nåt sätt, så typiskt England.

För att ytterligare visa min poäng:

Events for St. George's week.

To view a list of events that took place in 2008 select your local area from the drop-down menu. A list of events for the St. George Unofficial Bank Holiday week in 2009 will be added to this site very soon.

Events by County:

Sorry, no events found for Yorkshire, South

torsdag 23 april 2009

Roxy Theatre

Roxy är en legendarisk nattklubb från 1967 i Sheffield vid Arundel Gate som stod öde under milleniumskiftet men nu har öppnat igen som konsertlokal kallad Carling Academy. Jag har hört många historier om hur det gick till här av vänner födda på 50- och 60- och 70-talen, och det verkar ganska vilt! Byggnaden är ganska ful så jag var tvungen att piffa till det med lite vårblommor när jag tog kort.

Såhär såg det ut på det glada 80-talet när TV-showen "The Hitman and Her" höll hus här. Värt att se för dansarnas skull enbart. Högt skuren baddräkt, brett skärp, jeansjacka och permanentad hårboll, jojo, definitivt 80-tal! Håll ut till minut 7 så blir det Madonnakaraoke av varierande klass. Synd att man inte fick vara med!

onsdag 22 april 2009

Bassett's Allsorts


Man kan vara stolt över mycket i Sheffield, men jag är framför allt stolt över att Sheffield uppfann det som vi kallar för engelsk konfekt, men som här refereras till som Bassetts Liquorice Allsorts. George Bassett ligger begravd på den gamla vildvuxna kyrkogården vid Ecclesall Rd vilket jag skrivit om här. Man får komma till denna stora fabrik och provsmaka men det är lite svårt att komma undan med sånt om man inte är 7 år, så det har jag ännu inte gjort ...

tisdag 21 april 2009

Sheffield Cathedral


Den stora katedralen i Sheffield, med anor från 800-talet. Intressant är att protestanter och katoliker samsats här sen 1800-talet, då den katolska Duke of Norfolk lät även protestanter ha gudstjänst och dela kyrkan. Nu finns det en katolsk katedral också och denna tillhör Church of England, men det finns en katolsk del fortfarande. Katedralen ligger mitt i city och nära mej. Den är alltid öppen med många levande ljus tända. Utanför skramlar spårvagnarna ständigt förbi eftersom Cathedral Tramstop är det enda spårvagnsstoppet där samtliga linjer korsas.

måndag 20 april 2009

Jelly


50-tals dessert, säger min mor. Själv har jag just börjat uppskatta denna sladdriga gegga. Jag har nog mest tänkt att det bara är amerikanare och småbarn som gillar jelly, men det är ganska vanligt i England och faktiskt, ganska gott. Jag ska inte sträcka mej till att kalla det nyttigt, men ganska kalorisnålt är det iallafall. Och billigt. Och lite gelatin har väl ingen dött av. Så nu har jag jelly-feber. Lime är bäst!

söndag 19 april 2009

En vacker eftermiddag i Botanical Gardens


Dessa bilder får tala för sej själva - Nu är våren verkligen här!

Sheffields två fotbollsarenor

Sheffield har två stora fotbollslag, Sheffield United och Sheffield Wednesday. De två arenorna till vardera lag ligger i Hillsborough respektive Bramall Lane nära tågstationen. Det är ett evigt trätoämne vilket lag som är bäst och allra värst blir det när det är derby och de två lagen möter varandra. Då brukar det vara poliser utanför pubarna redan tidigt på morgonen och skyltar där det står saker som "inga fotbollsfans!" eller "bara United fans!" i ett försök att undvika bråk. Det var en stor tragedi på Hillsborough stadion 1989 under en match mot Liverpool och 96 fotbollssupportrar dog, så förhoppningsvis kommer något sådant aldrig att ske igen. Mestadels är det hög och god stämning under en match. Jag har varit på två Sheffield United matcher på Bramall Lane och när halva stadion stämmer upp i hejarsång är det en mäktig känsla. Själva fotbollen är jag mindre intresserad av, men jag uppskattar själva fenomenet och det enorma engagemanget som engelsmännen är kända för när det handlar om fotboll.

Bramall Lane en dyster söndagsmorgon, Sheffield Uniteds hemmaplan

Hillsborough Arena, Sheffield Wednesdays hemmaplan och minnesmonumentet till de som omkom för 20 år sedan

Den gamla arenan (klicka på kortet med skylten så går det att läsa om den) som fick ge vika för denna konstiga igloobyggnad!

lördag 18 april 2009

Hillsborough

Hillsborough är en trevlig närförort till Sheffield med många traditionella kafeer, slaktare, privata pubar, blomster- och grönsakshandlare. Området ligger vid en flod och har fått stora skador efter de båda stora översvämningarna som drabbat Sheffield, 1864 och 2007, samt bombades svårt under det andra världskriget. Hillsborough Barracks är den enda engelska militärbaracken från 1800-talet som finns kvar intakt med murarna runtomkring, och används nu som shoppingcentrum.

Vy över den största gatan. Man kan se Maggie May's cafe som har världens godaste bacon butties. Till höger floden Loxley.

The Rawson Spring Pub, som är ett gammalt badhus från 1926. Ett roligt uteställe!

Morrisons, stor matvaruaffär i en gammal stor militärbyggnad, Hillsborough Barracks.


Minnesstenar till soldater som stupat - på väggen till mataffären!

Infirmary Rd


Förr fanns ett militärsjukhus här (byggdes 1792), vilket nu är ett stort varuhus (ovan, vänster). Ståtlig byggnad ändå. Och kul att gamla hus används till nya grejer istället för rivs ned. I området finns en massa fina hus som på ett eller annat sätt haft anknytning till armen men som nu stor tomma och förfaller. Och påskliljorna växte helt vilda i diket mitt bland några öde hus.

Upperthorpe


En gammal sliten plats i Sheffield som för länge sedan skridit bort från sina glansdagar. Här ligger åtminstone denna tjusiga viktorianska slottsliknande byggnad som inte alls ser ut att vara ett badhus, men det är just vad det är det! Jag går hit ganska ofta i jobbet och badar eftersom det finns en handikappanpassad pool.

fredag 17 april 2009

Barnsley City Centre

Idag har jag och min mor spontanbesökt Barnsley, en liten stad nordväst om Sheffield, ungefär halvvägs mot Leeds (det finns ett mycket duktigt fotbollslag i Barnsley som nån kanske känner till). Barnsley är känt för sina fantastiska trädgårdar men idag var vi bara inne i själva stadskärnan, som minsann hade en del blomsterprakt den med! Marknaden i Barnsley är flera sekler gammal (funnits sen 1249!) och stor och lite udda men mycket näpen och charmig. Jag hade inga större förväntningar på Barnsley med det var en riktigt trevlig dag och en fin stad med ett lugnt och lantligare tempo än Sheffield.

Barnsley Town Hall med enorma blomsterplanteringar



Mera blommor!

En gullig gata med traditionellt kafe och konditori, och så ett himla sött hus!


Marknaden och största gågatan med tivoli